Šarović: Omogućiti Mlijekoproduktu da izvozi u EU

31.07.2013. 08:05 / Izvor: SRNA
Šarović: Omogućiti Mlijekoproduktu da izvozi u EU

Šarović je rekao da je po ulasku Hrvatske u EU nastao problem izvoza mlijeka, naročito Mlijekoproduktu iz Kozarske Dubice, koje je ključni brend ovog područja, koji veže stotine kooperanata.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je jučer u Kozarskoj Dubici da se u skorije vrijeme očekuje dolazak inspekcije iz Berlina koja bi trebalo da upiše EU broj "Mlijekoproduktu", čime bi se stvorili uslovi da ovo preduzeće do kraja godine izvozi mlijeko u EU.

Šarović je rekao da je po ulasku Hrvatske u EU nastao problem izvoza mlijeka, naročito "Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice, koje je ključni brend ovog područja, koji veže stotine kooperanata i od koga zavise hiljade porodica.

Šarović je obišao i preduzeće "Hemijska prerada kukuruza /HPK/" iz Kozarske Dubice, koje ima "EU broj" i izvozi u zemlje EU, ali nema dovoljno visoku izvoznu kvotu.

"Pregovarački tim BiH je, uz zahtjev za povećanje kvota za vino i ribu, uvrstio i zahtjev za povećanje kvota za šećer konkretno za HPK iz Dubice. Mi u bilo kojim pregovorima sa EU nećemo izostaviti interese tog preduzeća, jer nastojimo štititi opšte interese i radna mjesta", rekao je Šarović.

Delegaciju institucija BiH, osim Šarovića, činio je predsjedavajući Doma naroda BiH Ognjen Tadić, predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba i pomoćnik ministra za poljoprivredu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Ognjen Tadić ocijenio je da način na koji načelnik Kozarske Dubice Mile Zlojutro pristupa rješavanju ključnog problema najbolji način kako da jedna lokalna samouprava ostvaruje svoja prava.

Predsjednik Komisije za spoljnu trgovinu i carine Borislav Bojić istakao je da će predmet rasprave o graničnim prelazima u BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biti narednog mjeseca, kako bi se taj problem riješio u korist Dubice i ostalih opština.

Načelnik opštine Kozarska Dubica nada se da će rezultati rada Savjeta ministara BiH rezultirati time da neće biti smanjenja izvoza iz preduzeća "HPK" i "Mlijekoprodukta".

"Ukoliko se to ostvari nemamo razloga za strahovanje, a imamo informaciju da je menadžment 'Mlijekoprodukta' obezbijedio tržište za narednih nekoliko mjeseci", rekao je Zlojutro.

Dok se ne riješi pitanje graničnog prelaza Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica i dok ponovo ne dobije status prelaza za putnički saobraćaj, Zlojutro je rekao da će se građani morati služiti propusnicama, što nije rješenje ni za opštine Prijedorske regije ni Sisačko-moslavačke županije.

"Još postoji pitanje kad, gdje i za koliko novca se mogu dobiti propusnice", izjavio je Zlojutro.

Direktor preduzeća "Hemijska prerada kukuruza" Jovica Šuman izjavio je da, ako ne dođe do povećanja izvoznih kvota, posljedice po to preduzeće bi mogle biti ekonomska kriza preduzeća, otpuštanje radnika i neispunjavanje obaveza.

Sastanku zvaničnika BiH u Kozarskoj Dubici prisustvovali su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i delegat u Vijeću naroda BiH Perica Bundalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti