Matične ćelije pohranilo 3.500 porodica iz BiH

13.08.2013. 16:36 / Izvor: Fena
Matične ćelije pohranilo 3.500 porodica iz BiH

Izvršni direktor FAMILY-PLUS-a za medicinske poslove, ovlaštenog partnera Cryo-Savea za BiH Kenan Vrca je kazao da je u 2013. godini jedan uzorak iz ove banke iskorišten za tretman Blackfan-Diamond anemije.

Gotovo 3.500 porodica iz BiH pohranilo je matične ćelije svoje djece u Cryo-Saveu, najvećoj evropskoj porodičnoj banci matičnih ćelija.

Izvršni direktor FAMILY-PLUS-a za medicinske poslove, ovlaštenog partnera Cryo-Savea za BiH Kenan Vrca je kazao da je u 2013. godini jedan uzorak iz ove banke iskorišten za tretman Blackfan-Diamond anemije, koja je oblik kongenitalne anemije, za koju je karakterističan nedostatak crvenih krvnih zrnaca.

Naglasio je da je broj pohranjenih uzoraka u Cryo-Saveu prešao brojku od 250.000, što ovu banku čini najvećom evropskom porodičnom bankom matičnih ćelija i jednu od vodećih svjetskih banaka.

U julu 2013. vodeći svjetski naučni časopisi objavili su još dvije studije koje dokazuju da matične ćelije koje se nalaze u tkivu i krvi pupčane vrpce predstavljaju budućnost medicinskih tretmana ozbiljnih oboljenja i povreda, a trenutno se matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce može liječiti više od 70 različitih oboljenja.

Jedina prilika za prikupljanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce jeste neposredno nakon poroda. Postoji velika vjerovatnoća da će i ostali članovi porodice (braća, sestre i roditelji) moći koristiti matične ćelije u slučaju liječenja, jer je veća šansa da će postojati podudarnost nego kod bilo kojih drugih matičnih ćelija.

Iz FAMILY-PLUS-a posebno ističu Program besplatnog pohranjivanja matičnih ćelija, u koji mogu ući sve porodice koje uskoro očekuju prinovu, a koje imaju u porodici oboljenje koje se može tretirati matičnim ćelijama.

Cryo-Save je jedina banka matičnih ćelija koja ima ovakav besplatni program, a do sada je iz BiH 41 porodica dobila besplatno pohranjivanje.

Cryo-Save  pohranjuje matične ćelije iz Bosne i Hercegovine još od 2009. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti