Srušio se dio objekta: Potencijal tunela DB djelimično iskorišten

20.08.2013. 08:22 / Izvor: Oslobođenje
Srušio se dio objekta: Potencijal tunela DB djelimično iskorišten

Ratni tunel DB nezaobilazna je lokacija za sve turiste koji dolaze u posjetu našem gradu. Međutim, potencijal ove turističke destinacije nije u potpunosti iskorišten jer je samo jedan dio otvoren za posjetioce.

Ratni tunel DB nezaobilazna je lokacija za sve turiste koji dolaze u posjetu našem gradu. Međutim, potencijal ove turističke destinacije nije u potpunosti iskorišten jer je samo jedan dio otvoren za posjetioce, dok se većina jedinog izlaza iz grada tokom opsade Sarajeva nalazi u jako lošem stanju.

Prema riječima Nurudina Džihe, direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo koji upravlja ratnim tunelom, uskoro bi trebalo uslijediti raspisivanje međunarodnog tendera za izradu idejnog rješenja za obnovu ratnog tunela.

"Kuća na ulazu u tunel sa dobrinjske strane urušila se i prije mjesec dobili smo 30 hiljada KM. Međutim, to nije dovoljno i mi ćemo poslati dopis Vladi Kantona Sarajevo da nam da saglasnost da ta sredstva utrošimo za konzervaciju. To bi značilo da skinemo krov i sve ostalo do prve ploče kako bismo ga zaštitili. Mi ne znamo šta će biti sa tim objektom kada se napravi idejno rješenje jer će se on možda rušiti. Sad smo u fazi priprema da se raspiše tender za idejno rješenje za sanaciju DB tunela", kaže Džiho.

Posjeta tunelu, prema riječima Džihe, prilično je dobra.

"Do kraja jula od ulaznica smo u budžet Kantona Sarajevo uplatili 390 hiljada maraka. Iduće godine bismo trebali prikupiti sredstva i završiti amfiteatar sa muzejskom postavkom. Također, imamo idejno rješenje muzeja topova na Žutoj tabiji sa kafe-slastičarnom. Već tri godine radimo na tome da dovedemo Fond memorijala u poziciju da zarađuje između četiri i sedam miliona KM godišnje i da ih uplaćuje u budžet Kantona. Također, napravili smo idejno rješenje i džamije na Igmanu i kad dođu turisti i obiđu amfiteatar u kompleksu tunela, proveli bismo ih muzejom Alije Izetbegovića, Žutom tabijom... Želimo da osmislimo brend, da turisti idu na ture od kojih ćemo zarađivati", naglašava Džiho.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti