Okončana uspješna sezona: Jabuke iz Popovog polja izvezene u Holandiju

31.10.2013. 13:13 / Izvor: eKapija.ba
Okončana uspješna sezona: Jabuke iz Popovog polja izvezene u Holandiju
OTVORI GALERIJU

Dio ovogodišnje proizvodnje jabuka je izvezen za Holandiju, a ostatak je plasiran na domaćem tržištu. Kupci su izuzetno zadovoljni kvalitetom jabuke pa je i potražnja velika. Već smo dobili narudžbe i za iduću godinu.

Ovogodišnja sezona berbe jabuka u voćnjacima Popovog polja se pokazala izuzetno uspješnom. Berba jabuka je trajala od jula do početka oktobra. Uprkos velikoj količini padavina u periodu oplodnje i početnoj fazi porasta ploda, koja je otežavala zaštitu od bolesti, ostvaren je veliki prinos od 400 tona, a jabuke su izuzetnog kvaliteta i krupnoće.

"Dio ovogodišnje proizvodnje jabuka je izvezen za Holandiju, a ostatak je plasiran na domaćem tržištu. Kupci su izuzetno zadovoljni kvalitetom jabuke pa je i potražnja velika. Već smo dobili narudžbe i za iduću godinu", kažu iz firme Popovo polje a.d. Trebinje.

Od ove sezone voće se sortira i pakuje u novim pogonima u selu Dubljani u Popovom polju. Moderna pakirnica obuhvata kompletan proces pranja, klasiranja po veliličini, težini i kvalitetu. Pakovanje se obavlja po najvišim higijenskim standardima.

Kako je pakirnica u sklopu hladnjače, upakovano voće se odmah skladišti u optimalnim uslovima.

Budući da žele, kako kažu, najbolje za svoje kupce, jedini su u regionu koji koriste Greefa mašinu za sortiranje.

Inače, sve proizvode Popovog polja A.D. je lako prepoznati po jedinstvenoj ambalaži koja nosi oznaku brenda "Volim voće" što je njihov vizuelni identitet. Sjedište firme je u Trebinju, dok se voćnjaci nalaze u plodnoj ravnici Popovo polje između Trebinja i Ljubinja. Firma je osnovana daleke 1977. godine i predstavljala je vodeće poljoprivredno preduzeće u regionu u to vrijeme.

Intenzivnim ulaganjima akcionara, firma je modernizovana i proizvodnja je usaglašena sa najmodernijim svjetskim standardima. Trenutno na svojim plantažama uzgajaju jabuke, trešnje i grožđe. Obim proizvodnje povećavaju iz godine u godinu, a proizvode plasiraju na domaće i strano tržište.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti