Povratak poljoprivrednog giganta: Crnogorac oživio "Popovo polje"

14.02.2014. 10:20 / Izvor: Press Republika Srpska
Povratak poljoprivrednog giganta: Crnogorac oživio 'Popovo polje'

Dušan Vasiljević, biznismen porijeklom iz Crne Gore, renomirani svjetski proizvođač voća koji ima svoje nasade u Argentini, Čileu, Južnoafričkoj Republici, Namibiji i Grčkoj, podigao je iz pepela trebinjsko preduzeće.

Dušan Vasiljević, biznismen porijeklom iz Crne Gore, renomirani svjetski proizvođač voća koji ima svoje nasade u Argentini, Čileu, Južnoafričkoj Republici, Namibiji i Grčkoj, podigao je iz pepela trebinjsko preduzeće "Popovo polje" sa kojim je već počeo da osvaja evropsko tržište!

Vasiljević, koji je 2010. godine kupio ovu firmu, planira da u narednih nekoliko godina uloži sedam do osam miliona eura kako bi zasadio cijelo Popovo polje, obezbijedio natapni sistem i kompletnu proizvodnju zaokružio toplom preradom.

Rat zaustavio napredak

"Došao sam u Hercegovinu da uložim u poljoprivredu, ona ima mnogo mogućnosti, a mi često zaboravimo da ovdje postoje odlična infrastruktura i klima. Onaj ko hoće da ulaže u poljoprivredu mora da se koncentriše na izvoz i kvalitet i da zna da je poljoprivreda investicija na duže staze", istakao je Vasiljević.

Zanimljivo je da je zbog bavljenja poljoprivredom iz Argentine u Trebinje stigao i Dušanov zet Esteban Milović, koga u gradu na Trebišnjici zovu Stevan, po zanimanju stomatolog. On je prije sedam godina prvi put posjetio Hercegovinu, zemlju svojih predaka, ali tada nije ni pomišljao da će tu i živjeti. Početkom 2010. godine, sa suprugom i šestoro dece, 46-godišnji Esteban napustio je Čile i stigao u centar istočne Hercegovine.

"Rijeka Trebišnjica pruža idealne uslove za navodnjavanje i uz sve to ovdje je moguće razviti voćarstvo na svjetskom nivou", kaže Stevan.

Inače "Popovo polje" je osamdesetih godina prošlog vijeka bilo jedno od vodećih poljoprivrednih preduzeća u regionu, imalo najmodernije projekte u to vreme, ali je njegov ekspresni razvoj zaustavljen tokom ratnih dešavanja kada su sva infrastruktura i voćnjaci potpuno uništeni.

Obnova ovog nekadašnjeg poljoprivrednog giganta počela je 2000. godine, a i pored uspona i padova danas je "Popovo polje" ponovo na stabilnim nogama i polako sa svojim proizvodima kreće ka osvajanju inostranog tržišta.

Plantaže "Popovo polje" nalaze se između Ljubinja i Trebinja, a u ovom trenutku raspolažu sa 60 hektara zasada jabuka, na kojima je primjenjena najsavremenija tehnologija, oko 80 hektara vinograda i oglednim poljem sa 3,5 hektara trešanja. Prošlogodišnja sezona berbe jabuka u voćnjacima Popovog polja pokazala se izuzetno uspješnom, a uprkos velikim padavinama i problemima koje su prouzrokovale u periodu oplodnje i početnoj fazi porasta ploda ostvaren je veliki prinos od 400 tona.

Očekuju uspješnu godinu

"Dio jabuke smo izvezli za Holandiju, a ostatak je plasiran na domaćem tržištu i u Crnoj Gori. Naši kupci su izuzetno zadovoljni kvalitetom, a već imamo narudžbe i za iduću godinu. Pored toga mi se bavimo i proizvodnjom stonog grožđa i trešanja, površine pod zasadima šire se iz godine u godinu, a samim tim se i proizvodnja neprestano povećava", kaže Jadranka Aleksić, generalni direktor "Popovog polja".

U ovom preduzeću je 30 stalno zaposlenih, a po potrebi angažuju se i sezonski radnici. Iako im vremenske prilike ne idu naruku u "Popovom polju" očekuju još jednu uspješnu godinu u kojoj će uporedo sa proizvodnjom nastaviti sa širenjem zasađenih površina.

"Što se tiče vremena, ono ne pogoduje voćkama, ali se ipak nadamo da ćemo uspjeti ispuniti sve zacrtane planove kada je u pitanju proizvodnja i širenje voćnjaka. Od prošle sezone, voće se sortira i pakuje u našim novim pogonima u selu Dubljani, a moderna pakirnica obuhvata kompletan proces pranja, klasiranja po veličini, težini i kvalitetu", dodala je Jadranka Aleksić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti