Ideje: Rogatica kao regionalni centar za prikupljanje voća?

12.12.2013. 09:26 / Izvor: eKapija.ba
Ideje: Rogatica kao regionalni centar za prikupljanje voća?

Nakon ovog prvog sastanka uslijediće dalje aktivnosti administracije opštine Rogatica na pokušaju da se proizvodnjom voća u Rogatici i regiji počne baviti na način koji bi obezbjedio proizvod konkurentan na evropskom tržištu.

Na sastanku dvadesetak voćara Sarajevsko-romanijske i Drinske regije održanom nedavno u Rogatici sa predstavnicima austrijske firme "Goran Bau" – Goranom Krlićem i austrijske firme "Inter-fruit" – Mirsadom Šabanovićem, razgovarano je o aktuelnom trenutku u voćarstvu na području regije: postojećim voćnjacima, njihovom stanju i mogućnostima plasmana proizvoda, kao i perspektivama podizanja novih voćnjaka.

"Rogatica ima izražene poljoprivredne kapacitete i resurse i mi se moramo sve više na njih oslanjati. Razmišljanje Gospodina Krlića dobrim dijelom se preklapa sa našim razmišljanjima. Ono što smo danas željeli da postignemo jeste to da okupimo ljude koji se bave voćarstvom ili žele da to čine, sa ovima koji su već daleko odmakli u tom poslu, ali i sa ljudima koji su spremni investirati u tu oblast",  rekao je načelnik opštine Tomislav Puhalac, nakon što je pozdravio prisutne goste i voćare i otvorio sastanak.alt

"I sam želim da ovdje podignem jedan voćnjak, da uložim sredstva zarađena u Austriji u svoj zavičaj, jer sam rodom iz Tatinice. Za šta ću se opredijeliti znaću nakon što izvršim analizu zemljišta. Sljedeća misao koja mi se nameće jeste gdje plasirati te proizvode. Gospodin Šabanović snabdjeva voćem sve najveće trgovinske lance od Austrije i Njemačke do Skandinavije. Želja mi je da u Rogatici stvorimo jedan regionalni centar u kome bi se vršilo prikupljanje voća, a onda odavde i plasman na evropsko tržište",  rekao je okupljenim voćarima Goran Krlić.

"Voćarska proizvodnja mora biti stručno nadgledana, jer kvalitet proizvoda omogućuje njegovu prodaju. Skladištenje i prevoz moraju se raditi na savremen način. Ambalaža mora da zadovoljava tražene standarde. Da bi se prodalo u Evropi voće mora biti i certificirano. Ovaj posao obavljaju 'kuće' koje su osposobljene za to. Ozbiljni proizvođači moraju zadovoljiti sve ove i mnoge druge zahtjeve, jer je to jedini način da njihov proizvod dođe na ozbiljna tržišta gdje nije lako poslovati",  riječi su predstavnika preduzeća "Inter fruit" Mirsada Šabovića, koje se bavi plasmanom voćarskih proizvoda, a koje nakon Srbije i Makedonije počinje svoje poslovanje širiti i na Bosnu i Hercegovinu.

Nevenko Granulić iz Poljoprivredne zadruge VIP Krajina iz Laktaša prenio je, na sastanku voćara u Rogatici, lična iskustva iz oblasti proizvodnje voća i povrća sa područja Potkozarja i Lijevče polja.

Nakon ovog prvog sastanka uslijediće dalje aktivnosti administracije opštine Rogatica na pokušaju da se proizvodnjom voća u Rogatici i regiji počne baviti na način koji bi obezbjedio proizvod konkurentan na evropskom tržištu. Prema raspoloženju koje su sami voćari prezentovali većina njih najradije bi se opredijelila za proizvodnju jabuke.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Savjetodavne službe Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske, Područna jedinica Sokolac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti