U Sarajevu održan info dan o tehnologiji Cloud computing

27.12.2013. 17:13 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu održan info dan o tehnologiji Cloud computing

"Cloud Computing" je tehnologija koja osigurava fleksibilan, od lokacije nezavisan pristup računarskim resursima koji se brzo i neprimjetno alociraju i dealociraju prema potražnji.

U okviru projekta "Razvoj naprednih virtuelnih rješenja dostupnusti s ciljem podrške radu javnih službi u jugoistočnoj Evropi - SECOVIA" koji provodi Sarajevska razvojna agencija (SERDA), kao lokalni partner iz BiH, u Sarajevu je danas održan info dan s ciljem podizanja svijesti o tehnologiji "Cloud Computing".

Asmir Kosovac iz SERDA-e izjavioje za Fenu da su info danu prisustvovali predstavnici institucija s državnog i lokalnog nivoa te da je ukratko predstavljen projekt i njegovi glavni ciljevi, kao i "Cloud Computing".

Naglasio je da se projekt SECOVIA bavi smanjenjem digitalnog jaza između kvantiteta i kvaliteta IT infrastrukture i pristupa uslugama javnih uprava svih nivoa s područja jugoistočne Evrope.

"Prelaskom na "Cloud Computing" dobili bi troškovno učinkovitije usluge javne uprave za građane i privedu", pojasnio je Kosovac.

Projekt SECOVIA odobren je u okviru četvrtog poziva transnacionalnog programa "Jugoistočna Evropa" i finansiran je sredstvima Evropske unije i zemalja partnera koje sudjeluju na projektu.

"Cloud Computing" je tehnologija koja osigurava fleksibilan, od lokacije nezavisan pristup računarskim resursima koji se brzo i neprimjetno alociraju i dealociraju prema potražnji.

Projekt promoviše zajednički razvijena, napredna virtualna rješenja dostupnosti koja  uzimaju u obzir geografske i društveno-ekonomske specifičnosti jugoistočne Evrope uz korištenje prednosti tehnologije "Cloud Computing" za podršku pristupu dijeljenim javnim IT uslugama, resursima i infrastrukturi, i postavljanjem osnova za izradu zajedničkih strategija, zajedničkih politika i transnacionalne saradnje u prevazilaženju digitalnog jaza javnih uprava.

SECOVIA projekt se bavi kritičnim pitanjima kao što je problem digitalnog jaza između kvantiteta i kvaliteta informaciono-komunikacione infrastrukture i pristupa uslugama javnih uprava svih nivoa sa područja jugoistočne Evrope.

Projekt okuplja 13 partnera i pet posmatrača koji predstavljaju Albaniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Grčku, Italiju, Mađarsku, Makedoniju, Rumuniju i Sloveniju.

eKapija.ba/FENA

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti