Od 1. januara poteškoće sa izvozom voća u EU

05.01.2014. 12:29 / Izvor: BHRT
Od 1. januara poteškoće sa izvozom voća u EU

Proizvođači voća iz BiH, posebno jabuke, koji ne zadovoljavaju standarde Evropske unije, od 1. januara ne mogu izvoziti svoje proizvode. Prepreka izvozu je neposjedovanje certifikata kvaliteta, posebno tzv.Global gapa.

Proizvođači voća iz BiH, posebno jabuke, koji ne zadovoljavaju standarde Evropske unije, od 1. januara ne mogu izvoziti svoje proizvode, izvijestila je BHT.

Strogi standardi Evropske unije koji se odnose na nivo pesticida i nitrata za njih, kako kažu, nisu problem. Prepreka izvozu je neposjedovanje certifikata kvaliteta, posebno tzv.Global gapa.

Zbog ovoga, između ostalog, biće izmijenjen i entitetski zakon o hrani u RS-u.

Dok se čeka donošenje pravilnika o tržišnim standardima za voće, voćari bilježe gubitke.

"U fazi je usaglašavanje šta će biti pravnii okvir, odnosno da li će to biti zakon o hrani na nivou BiH  ili će svaki entitet donijeti taj isti pravilnik. Mi ćemo ići sa novim zakonom o hrani", kaže Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i voprivrede RS-a.

Nivo ostataka pesticida u našoj zemlji moguće je utvrditi u nekoliko laboratorija. U Banjaluci taj posao rade na POljoprivrednom institutu.

"Što se tiče ostataka pesticida, svi voćari moraju da urade analizu i da pokažu da nema pesticida u njihovim plodovima, inače ne mogu dobiti Global gap. Svi certificirani proizvođači imaju uredne analize plodova", kaže Mile Gluvačević.

No, problem je što u BiH ne postoji ni jedna domaća certifikacijska kuća koja bi poljoprivrednicima osigurala svu potrebnu dokumentaciju za izvoz, a kupci u EU uslovljavaju izvoz upravo Global gap certifikatima.

U BiH ima oko 300 famera koji su certifikovani, od čega u RS-u oko 50, a cerftifikovano je i oko 30 proizvođača jabuke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti