Fotelje važnije od razvoja i investicija u kantonima

06.01.2014. 10:08 / Izvor: Nezavisne novine
Fotelje važnije od razvoja i investicija u kantonima

Samo četiri kantona u FBiH u novu godinu su ušla sa usvojenim budžetima, dok ih je šest donijelo odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2014. godine.

Samo četiri kantona u FBiH u novu godinu su ušla sa usvojenim budžetima, dok ih je šest donijelo odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2014. godine, što je rezultat borbe za fotelje i neodgovornost vlasti koja je privremenim finansiranjem osigurala uglavnom samo isplatu troškova uposlenika.

Istakli su to sami poslanici u kantonalnim skupštinama koje su usvojile odluke o privremenom finansiranju.

Odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, u iznosu od četvrtine prihoda raspoređenih budžetom za 2013. godinu, donesena je u Unsko-sanskom, Sarajevskom, Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom, Livanjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu. Izuzev USK, ostalih pet kantona je i u 2013. godinu ušao sa odlukom o privremenom finansiranju.

Erol Mujanović, ekonomski stručnjak, naglasio je da ovo govori da imamo neodržive jedinice javne uprave.

"Privremenim finansiranjem se šalje loša poruka stranim investitorima, ali više zabrinjava što dosta naših firmi ima određene poslove koji ovise o budžetima pa se privremenim finansiranjem stavljaju na čekanje i u neizvjesnost", dodao je Mujanović.

Poslanici skupština "spornih" kantona različito opravdavaju ovakvu praksu.

Mira Ljubijankić (SDP), poslanik u Skupštini USK, kao krivca vidi trenutnu većinu koja nije željela usvojiti ni rebalans budžeta za 2013. godinu koji je usvojila Vlada Hamdije Lipovače (SDP). Inače, Skupština USK je izglasala nepovjerenje toj vladi, ali je Klub Srba u Skupštini, u kojem je i Ljubijankićeva, tražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Privremenim finansiranjem ne osigurava se ništa osim osnovnih zakonskih obaveza, ali i to će teško ići ako se neke stvari ne promijene. U prošloj godini je bilo smanjeno punjenje budžeta i vjerovatno će i u ovoj biti nastavljen taj trend. Onda sve dolazi u pitanje", dodala je Ljubijankićeva.

Dževad Rađo (SBB), poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, istakao je da je privremeno finansiranje štetno jer znači da nema razvojnih projekata, investicija.

 U prošloj godini je bilo smanjeno punjenje budžeta i vjerovatno će i u ovoj biti nastavljen taj trend. Onda sve dolazi u pitanje

"Razlog je što je Vlada nesposobna. Godinama se ovdje sastavlja većina pa imamo četvrtu vladu u ovom mandatu. Preokupacija su očito veći interesi. Važnije su fotelje od normalnog života. Velika je neodgovornost prema građanima, društvu. Privremenim finansiranjem omogućena je samo isplata plata. Opet smo ostali bez jednog kvartala", tvrdi Rađo.

Josip Perić, poslanik u Skupštini Livanjskog kantona, naglasio je da budžeta za 2014. godinu još nema zbog nesposobne vlasti, te da budžet i ne služi ničemu nego finansiranju "parazita koji ne rade svoj posao".

Njegov kolega u Skupštini Jasenko Tufekčić (SDA) pak je rekao da ovaj put postoji opravdanje zašto nema budžeta, a to je da je nova vlada Livanjskog kantona imenovana dvadesetak dana prije Nove godine.

Ismeta Junuzović, jedan od rukovodilaca sektora u Uredu za reviziju institucija u FBiH, kazala je da bi svakako bilo bolje da su budžeti usvojeni na vrijeme, ali je zakonom predviđena mogućnost privremenog finansiranja do 31. marta.

"Privremeno finansiranje nije posebno pogubno osim ako kantoni kroz budžet planiraju ulaganja na duži period pa se privremenim finansiranjem krati vrijeme za to. Ostaje manje vremena za provedbu tendera i slično. Sužen je i prostor za, na primjer, transfere za poljoprivredu", dodala je Junuzovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti