Bekto Preciza ulazi na tržište Saudijske Arabije

04.02.2014. 08:26 / Izvor: eKapija.ba
Bekto Preciza ulazi na tržište Saudijske Arabije
OTVORI GALERIJU

Tokom posjete organizirani su poslovni susreti sa svjetski poznatom kompanijom SABIC, koja je je još ranije predložila da "Bekto Precisa" i "Hella Bekto Industries" razmotre mogućnost formiranja zajedničke kompanije.

Enisa Bekto, generalna direktorica "Bekto Precise" predvodila je peteročlanu delegaciju u poslovnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji od 14.01. do 24.01.2014. godine, a na poziv saudijske kompanije Al Shiddi Trading Company i njenog vlasnika Sulejmana Al Shiddija da posjeti njegovu kompaniju i steknu uvid u potrebe saudijskog tržišta za proizvodima Bekto Precize.

Tokom posjete organizirani su poslovni susreti sa svjetski poznatom kompanijom SABIC, koja je lider u svijetu u proizvodnji polikarbonata, koja je još ranije, na sastanku u Milanu, predložila da "Bekto Precisa" i "Hella Bekto Industries" razmotre mogućnost formiranja zajedničke kompanije sa saudijskim investitorima za proizvodnju Bektinih i Hellinih proizvoda u Saudijskoj Arabiji, saopćeno je iz ove kompanije.

Predstavnici SABICA i GDI (Global Company for Downstream Industries) posjetili su bh. delegaciju u Mekki gdje je održan prvi sastanak na kojem su dogovoreni naredni susreti u Riyadhu i utvrđen okvirni plan tema koje zajednički treba razmotriti i dogovoriti buduće korake, navode iz Bekte.

U Riyadhu je održan sastanak sa Sulejmanom Al Shiddijem, a drugog dana boravka predstavnici SABICA, GDI i ADDAR Grupacije, organizirali su sastanak sa bh. delegacijom na imanju Princa Sultana bin Mohammeda bin Saud Al Kabeera. Tokom cjelodnevnog druženja i razgovora o budućem zajedničkoj suradnji u KSA dogovoreni su naredni koraci koje obje strane trebaju poduzeti kako bi poslovi krenuli u što kraćem periodu. Usaglašena je dinamika dešavanja i prvi naredni sastanak dogovoren je za sredinu februara u Goraždu gdje bi se potpisali odgovarajući ugovori i Memorandumi od strane Bekto Precise, Hella Bekto Industries, SABICA i GDI.

Predstavnici ADDAR Grupacije i SABICA su trećeg dana posjete Riyadhu iskoristili da organiziraju sastanke u vladinoj agenciji za podršku stranim kompanijama koje žele proizvoditi u KSA, zatim u Nacionalnoj kompaniji za pitku vodu i nekolicini fabrika koje su iskazale ogroman interes za proizvode iz oblasti elektroindustrije, industrijskih alata, vodomjera i mjernih ormara.

"Tokom svih sastanaka koji su održani u Riyadhu naša kompanija je primljena sa ogromnim uvažavanjem i spremnošću da se odmah zaključe ugovori o dugoročnoj poslovnoj suradnji a koji bi osigurali plasman naših proizvoda na Saudijsko tržište kao i tržišta zemalja u regionu", poručuju iz ove kompanije.

Posljednjeg dana poslovne posjete Saudijskoj Arabiji, upriličen je  sastanak sa investitorima nekih od najvećih projekata koji su trenutno u fazi realizacije i obilazak novog Kraljevskog Investicijskog distrikta, koji je u završnoj fazi izgradnje a koji je je najveći građevinski poduhvat na Bliskom Istoku, u čijoj realizaciji je angažirano 80.000 građevinskih radnika.

Na kraju poslovnog boravka, generalna direktorica Enisa Bekto se zahvalila domaćinu Al Shiddiju za izvanrednu organizaciju posjete kao i predstavnicima SABICA i GDI za iskazanu spremnost da sa Bekto Precisom i Hella Bekto Industries uđu u zajedničke poslove čija realizacija bi trebala krenuti narednih nekoliko mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti