Započeo projekt GOLD za otvaranje novih radnih mjesta

04.02.2014. 14:26 / Izvor: eKapija.ba
Započeo projekt GOLD za otvaranje novih radnih mjesta

Glavni cilj tog zajedničkog projekta USAID-a i švedske Sidae je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Zajednički projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida), Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) danas je označio početak rada potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju sa šest partnerskih općina.  Memorandum o razumijevanju potpisali su David Barth, direktor misije USAID-a u BiH, Pelle Persson, savjetnik Sida-e u BiH, i načelnici/gradonačelnici šest partnerskih općina Banja Luke, Bihaća, Bijeljine, Centra Sarajevo, Ljubuškog, i Tuzle. 

Sve aktivnosti GOLD projekta biće usmjerene ka otvaranju novih radnih mjesta, privlačenju domaćih i stranih investicija, povećanju izvoza i prihoda kroz promovisanje modela održivog ekonomskog razvoja. 

"Fokus partnerskih općina i USAID/Sida GOLD projekta biće prvenstveno otvaranje novih radnih mjesta.  Projekat će pomoći odabranim općinama da iskoriste svoje neiskorištene potencijale kako bi se otvorila nova rada mjesta za bh građane, prilagodile kvalifikacije i vještine nezaposlenih osoba potrebama tržišta rada i smanjila izuzetno visoka stopa od 63% nezaposlenosti mladih", naveo je David Barth, direktor misije USAID-a u BiH.

Tokom narednih pet godina, Projekat će sarađivati sa ukupno 48 općina koje će imati na raspolaganju istu podršku i usluge.  Pelle Persson, savjetnik Sida-e u BiH, napomenuo je: "Ujedno, USAID/Sida GOLD projekat će podržati bh. kompanije da dostignu evropske standarde kvalitete, kako bi se povećao izvoz, te pomoći općinama da bolje i transparentnije upravljaju javnim finansijama, unaprijede poslovno okruženje kako bi se olakšalo poslovanje firmama i potaklo poduzetništvo". 

Načelnici i gradonačelnici Banje Luke, Bijeljine, Bihaća, Centra Sarajevo, Ljubuškog i Tuzle predstavili su ekonomske vizije svojih lokalnih zajednica.

Istakli su prirodne i privredne potencijale i obučenu radnu snagu, te uz izraze zahvalnosti iskazali  uvjerenje da će realizacija projekta GOLD doprinijeti operativnosti uprave, poboljšanju infrastrukture, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Inače, početna vrijednost projekta je 20 miliona dolara, a projekt bi trebao da traje 4,5 godina.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.  U ostvarenju tih ciljeva Projekat će angažovati građane, javni i privatni sektor, akademsku zajednicu, nevladine organizacije, kao i donatore.  USAID/Sida GOLD projekat će razvijati model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji  kao temelj za održiv ekonomski rast.

eKapija.ba/FENA

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti