BH-GAS: Minimalna redukcija isporuke Sarajevogasu

05.02.2014. 15:01 / Izvor: eKapija.ba
BH-GAS: Minimalna redukcija isporuke Sarajevogasu

BH-Gas d.o.o Sarajevo je potvrdio da je u utorak počeo sa minimalnom redukcijom isporuke prirodnog gasa Sarajevogasu d.o.o. Sarajevo.

BH-Gas d.o.o Sarajevo je potvrdio da je u utorak počeo sa minimalnom redukcijom isporuke prirodnog gasa Sarajevogasu d.o.o. Sarajevo. "Redukcija isporuke prirodnog gasa je nastupila zbog nepoštivanja urednog servisiranja obaveza od Sarajevogas, što je prouzrokovalo nagomilavanje duga koji iznosi 60 miliona KM", saopćeno je iz BH-Gasa.

Iz ove kompanije napominju da je prirodni gas energent koji se uvozi iz Rusije i da se obaveze po tekućim fakturama moraju izmirivati na vrijeme i u cjelokupnom iznosu. Za nepoštivanje navedenih pravila plaćanja Gazprom Rusija koristi metodu obustave isporuke prirodnog gasa prema cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Dakle, dinamika plaćanja Sarajevogasa prema BH-Gasu dovodi u pitanje cjelokupno snabdijevanje Bosne i Hercegovine ovim energentom, tj. ugrožava kompletan energetski sistem u Bosni i Hercegovini", upozoravaju iz BH-Gasa.

Iz BH-Gasa navode da kao društveno odgovorna kompanija žele poduzeti sve mjere kako bi se osiguralo uredno snabdijevanje korisnika prirodnog gasa koji svoje obaveze uredno servisiraju.

"U toku redukcije BH-Gas d.o.o. Sarajevo osigurao je dovoljne količine gasa za domaćinstava i male potrošače koji nemaju alternativu. Stoga je izvršena minimalna redukcija isporuka na nivo 450 hiljada kubnih metara gasa dnevno, umjesto potpune obustave gasa", navodi se u saopćenju.

Sarajevogas je bio je u obavezi racionalizirati isporuku prema krajnjim korisnicima, odnosno velikim potrošačima koji imaju mogućnost alternativnog zagrijavanja. Međutim, zbog neracionalne raspodjele datih količina od Sarajevogasa došlo je do velikih problema u distributivnom sistemu snabdijevanja.

"Ne želeći da zbog takvog odnosa Sarajevogasa, spram čitave situacije, dođe do urušavanja distributivnog sistema, BH-Gas je osigurao i isporučio dodatne količine gasa, kako bi se distributivni sistem stabilizovao", navode iz BH-Gasa.

Apeluju na Skupštinu Kantona Sarajevo, Vladu Kantona Sarajevo i Sarajevogas da, prije svega, poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti  kako bi redovno izmirivali fakture za kupljeni gas, te omogućili BH-Gasu da izmirujući obaveze prema Gazprom Exportu iz Rusije  osigura daljnje nesmetano snabdijevanje svih potrošača u BiH.

Iz BH-Gasa dodatno apeluju i upozoravaju  Sarajevogas da poštuje mjere minimalnih redukcija i isporuči gas onima kojima je i namijenjen u ovoj situaciji, a to su domaćinstva i mali potrošači koji nemaju alternativu.

"BH-Gas d.o.o. Sarajevo nije više u mogućnosti da osigurava dodatne količine potrebne za stabilizaciju distributivnog sistema Sarajevogasa i ne želi da bude odgovoran ukoliko dođe do njegovog narušavanja. Svu daljnju odgovornost, za distributivni sistem kojim i upravlja i za koji je nadležan, preuzima Srajevogas d.o.o. Sarajevo", navodi se u saopćenju BH-Gasa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti