Računi zvorničke Alumine nezakonito deblokirani!?

15.02.2014. 09:01 / Izvor: capital.ba
Računi zvorničke Alumine nezakonito deblokirani!?

Viši privredni sud u Banjaluci poništio je rješenje Okružnog suda u Bijeljini kojim su privremeno deblokirani bankarski računi "Alumine" Zvornik, kćerke firme Fabrike glinice "Birač", po tužbi "Ukio banke" Litvanije za naplatu 154 miliona KM.

Viši privredni sud u Banjaluci poništio je rješenje Okružnog suda u Bijeljini kojim su privremeno deblokirani bankarski računi "Alumine" Zvornik, kćerke firme Fabrike glinice "Birač", po tužbi "Ukio banke" Litvanije za naplatu 154 miliona KM.

U rješenju, koje je u posjedu banjalučkog poslovnog portala "Capital", navodi se da je Viši privredni sud Banjaluka uvažio žalbu "Ukio banke" i ukinuo rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina, te predmet vratio na ponovni postupak.

"Alumina" sada mora da plati 4.378 KM sudskih troškova i vjerovatno će se morati suočiti s blokadom računa.

Naime, pravni zastupnici "Ukio banke", Advokatska firma "Sajić", već danas će zatražiti od Okružnog privrednog suda Bijeljina da se računi "Alumine" odmah ponovo blokiraju do donošenja konačne presude.

Direktor te advokatske firme Aleksandar Sajić kaže za "Capital" da u zakonu nigdje ne postoji institut privremene deblokade računa kao što je to uradio sud u Bijeljini, jer u tom slučaju blokada računa ne bi imala smisla.

"Ako nastupi šteta po 'Ukio banku' zbog ove nezakonite privremene deblokade računa, ta banka će tražiti naknadu od Republike Srpske, koja je odgovorna za postupanje svojih sudija", kaže Sajić.

Predsjednik Vijeća Višeg privrednog suda Mirjana Raosavljević u rješenju je navela niz propusta sudije bijeljinskog suda čijim su rješenjem računi "Alumine" deblokirani.

"Čitanjem obrazloženja pobijanog rješenja ovaj sud ne može zaključiti zbog čega je prvostepeni sud usvojio prigovor izvršenika ("Alumine") zbog toga što iz obrazloženja ne proizilazi da je izvršenik dokazao da postoji i jedan od razloga predviđenih u članu 47. Zakona o izvršnom postupku", navodi se u obrazloženju Rješenja Višeg privrednog suda.

Sutkinja Raosavljević pobija i objašnjenje da se računi deblokiraju dok se ne završi stečaj u Fabrici "Birač".

Viši privredni sud je udario "oštar šamar" kolegama u Bijeljini, navodeći "da je u prvostepenom postupku zbog nezakonitog postupanja suda žaliocu (Ukio bankas) onemogućeno da raspravlja pred sudom. Ovo postupanje je bilo od uticaja na donošenje zakonitog i pravilnog rješenja.

"Ukio banka" je, kako saznaje portal "Capital", nedavno preuzela upravljanje nad "Birač Europe" a.d. u Kaunasu.

Ta banka je postavila svoju upravu i direktora, čime se situacija za Fabriku glinice "Birač" i "Aluminu" dodatno komplikuje.

"Birač Europe" je kćerka firma Fabrike glinice "Birač". Nakon što je osnovana, na "Birač Europe" je prebačena "Alumina" i "Mehanika" Zvornik. Otvaranjem stečaja u "Biraču" Zvornik, stečajni upravnik i direktor su postavili svog direktora "Birač Europe", a "Aluminu" i "Mehaniku" vratili direktno pod "Birač" Zvornik.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Zvornik, Mile Matić, za presudu Višeg privrednog suda Banjaluka, kojom je ukinuta deblokada računa, čuo je, tvrdi, tek od novinara "Capitala".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti