Potpisan zajednički zapisnik o procjeni stanja u Arhivu BiH

21.02.2014. 13:00 / Izvor: Fena
Potpisan zajednički zapisnik o procjeni stanja u Arhivu BiH

Veca i Sclocchi doputovali su u trodnevnu posjetu Sarajevu kako bi utvrdili stanje Arhiva BiH te dali nužne preporuke u cilju hitnog spašavanja dokumenata čija je obnova moguća, nakon što su stradali u požaru u toj instituciji tokom demonstracija u Sarajevu.

Zajednički zapisnik o procjeni stanja u Arhivu BiH potpisan je danas u Sarajevu, s nizom preporučenih mjera stručnjaka Centralnog instituta za restauraciju i konzervaciju arhivske i knjižne baštine iz Rima Eugenia Vece i Marije Carle Sclocchi. Veca i Sclocchi doputovali su u trodnevnu posjetu Sarajevu kako bi utvrdili stanje Arhiva BiH te dali nužne preporuke u cilju hitnog spašavanja dokumenata čija je obnova moguća, nakon što su stradali u požaru u toj instituciji tokom demonstracija u Sarajevu.

 Potpis na dokument, pored italijanskih stručnjaka, stavili su direktor i zamjenik direktora Arhiva BiH Šaban Zahirović i Dušan Vržina, direktor ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum, te ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

 Zapisnik donosi niz mjera i fokusiran je na dokumente koji su skvašeni vodom tokom gašenja požara, jer je njihovo spašavanje hitno i moguće.

 Neke od preporuka su hitno sušenje skvašenih dokumenata u cilju izbjegavanja razvoja plijesni na papiru, smještanje dokumenata u zagrijanu prostoriju s protokom vazduha tokom sušenja, korištenje metalne mreže širokog tkanja naslonjene na nosače smještene na pod prostorija, te kupovina pokretnog psihrometra za kontinuirano mjerenje vrijednosti vlage i temperature zraka.

 Također je preporučeno pažljivo čišćenje dokumenata po završetku procesa sušenja i to ručno četkama s mekanom dlakom, ali i mehaničkim putem korištenjem usisivača s hepa filterima.

 Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović istaknuo je na konferenciji za medije da se štete u ovoj instituciji nakon nemilih događaja još uvijek utvrđuju, te da je u toku iznošenje natopljene i nagorjele građe. "Svakodnevno tokom ovog procesa imamo radosne i razočaravajuće trenutke, kada se utvrdi da je nešto spašeno ili na žalost stradalo. Razmjere štete još uvijek se ne mogu iskazati jer je stradala originalna arhivska građa te sve što je bilo najvrijednije u depou broj jedan", kazao je on. On procjenjuje da će za precizno utvrđivanje štete biti potrebno dvije do tri godine.

Eugenio Veca ističe da je građa u depou jedan potpuno izgorila i nepovratno je izgubljena, dodavši da su na žalost vodom od gašenja požara oštećeni materijali i koji nisu bili zahvaćeni vatrom.

 "U zapisniku smo se fokusirali na materijale oštećene vodom te načine njihovog sušenja. Uposlenici Arhiva BiH to već rade. Materijali su toliko natopljeni vodom da su izloženi riziku infekcija", naglasio je on. Maria Carla Sclocchi naglašava da ovaj Institut poznaje puno metoda za sušenje tih materijala čiji je cilj spriječiti razvijanje plijesni. Također, dodaje da uposlenici već rade na čišćenju nagorjelih dijelova s dokumenata koji nisu u potpunosti zahvaćeni vatrom.

"Proces sušenja je jako dugotrajan. Arhivu BiH treba omogućiti da dobije instrumente kojima se nadgleda koliko je vlage ostalo u materijalu, sve dok se ne dođe na iznos od osam posto", kazala je ona. Ambasador Italije Ruggero Corrias podvlači da je dolazak ovih stručnjaka način solidarisanja s uposlenicima Arhiva BiH, čime se šalje i poruka da nije sve izgubljeno te da dobar dio građe može biti spašen.

Foto: Novo vrijeme

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti