Proširenje saradnje: Pađeni u Knežini

12.03.2014. 15:31 / Izvor: eKapija.ba
Proširenje saradnje: Pađeni u Knežini

Menadžment Mljekare "Pađeni" sa predstavnicima lokalne vlasti u Sokocu razgovara o mogućnostima proširenja saradnje sa proizvođačima mlijeka na području opštine Sokolac

Menadžment Mljekare "Pađeni" sa predstavnicima lokalne vlasti u Sokocu razgovara o mogućnostima proširenja saradnje sa proizvođačima mlijeka na području opštine Sokolac. Bilećani su među romanijskim mljekarima prisutni već godinu dana i sudeći po ovoj ideji zadovoljstvo je obostrano.

"Razgovarali smo o mogućnosti organizovanog otkupa mlijeka sa mjesnog područja Knežina, gdje do sada "Pađeni" nisu bio zastupljeni. Odsjek za  privredu naše Administrativne službe obezbjediće sve preduslove za otkup mlijeka na području Knežine", najavio je  načelnik za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj.

Prema njegovim riječima otkup mlijeka u ovoj lokalnoj zajednici kreće se posljednih nekoliko godina uzlaznom linijom, nakon dužeg perioda stagnacije. U prilog tome i podatak da je u 2013. od sokolačkih mljekara otkupljeno 1.200.000, a u 2012. – 950.000 litara mlijeka. U resornom opštinskom odjeljenju su pokrenuli niz aktivnosti na povećanju proizvodnje mlijeka u Sokocu. Spremni su ući u realizaciju projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prema kome će Republika Srpska  iz Austrije nabaviti 3.000 steonih junica za potrebe razvoja domaćeg stočarstva.

"Nosilac projekta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a trebao bi da se realizuje u junu ili julu ove godine. U ovoj seriji će biti obezbijeđene sorte smeđeg tirolskog govečeta, holštajna, simental rase i tirolskog govečeta. Prema prvom utvrđivanju prioriteta u podjeli, Sokolac je svrstan u brdsko-planinsko područje, kome bi trebalo da pripadne 300-400  steonih junica", kaže Pržulj.

Saradnja resornog ministarstva u Vladi RS, u realizaciji ovog projekta odvijaće se preko bilećke Mljekara "Pađeni" i "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice. Iako su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštili da je model finansiranja nabavke junica još u fazi izrade, već je poznato da će u sufinansiranju konačne cijene junica učestvovati resorno ministarstvo, pomenute mljekare, lokalne zajednice, a podrška u finansiranju, kako su mediji prenijeli stiže i sa austrijske strane, koja je obećala i pružanje savjetodavnih usluga.

"Junice bi se otplaćivale u roku od pet godina. Grejs period je šest mjeseci. Za razliku od prethodnih projekata, u ovom će cijena steonih junica biti fiksna i neće se mijenjati. Uslov je da proizvođač kupi najmanje pet junica i osnuje mini-farmu. Osnovni cilj projekta je razvoj stočarstva i povećanje proizvodnje mlijeka u Srpskoj. O početku realizacije sokolački poljoprivrednici biće blagovremeno informisani", poručuju iz Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odlučili su da steone junice nabave iz Austrije, jer je ova zemlja poznata po proizvodnji visokokvalitetnih simental grla, čija mliječnost dostiže i do 10.000 litara godišnje, sem toga simental grlima upotpunosti odgovara podneblje Republike Srpske. Prve računice kažu, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, da će nabavka steonih junica koštati oko 12 miliona KM, a projekat bi u narednih pet godina trebao da obezbijedi prihod od 120 miliona maraka.

Iz Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac pozivaju poljoprivrednike da prisustvuju javnoj raspravi o Pravilniku o raspodjeli sredstava za poljoprivredu koja obezbjeđuje lokalna zajednica i Pravilnik koji ide preko Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS, zakazanoj za 18. mart u sali za sjednice Skupštine opštine Sokolac sa početkom u 15 časova.

Iz Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac potsjećaju zainteresovane građane da će  3.120 sadnica šljive i kruške sa Instituta za voćarstvo iz Čačka biti dopremljene u Sokolac, najkasnije do 21. marta, preko Poljoprivredne zadruge „Sokolac“. Prema sačinjenom kupo-prodajnom ugovoru na kupcima će na raspolaganju biti  1.393 sadnice Čačanske rodne, 151 komad Čačanske rane, 659 Čačanske ljepotice, 417 sadnica šljive Stenlej i 500 sadnica kruške Viljamovke.

"Opština Sokolac će sufinansirati njihovu cijenu u iznosu od 50 odsto, tako da će naši građani te sadnice  moći kupiti po cijeni od 3 KM. Istovremeno svi zainteresovani voćari će moći besplatno da se edukuju, odnosno prisustvuju predavanju stručnjaka sa instituta za voćarstvo iz Čačka o uzgajanju sadnica. Uvoznik i prevoznik sadnica sa Instituta za voćarstvo u Čačku je 'POWER' d.o.o. Rogatica",  najavili su iz Odjela za privredu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti