Terminali FBiH pozivaju na usvajanje Zakona o naftnim derivatima

28.04.2014. 14:29 / Izvor: Fena
Terminali FBiH pozivaju na usvajanje Zakona o naftnim derivatima

Zakonom se nakon više od 20 godina regulira vrlo značajna oblast za FBiH, ispunjavaju obaveze iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Povodom razmatranja Prijedloga zakona o naftnim derivatima u Federaciji Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazanoj za sutra, Privredno društvo za skladištenje tečnih goriva „Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, koje je u 100 postotnom vlasništvu Federacije BiH, poziva zastupnike da usvoje predloženi zakon.

Kako se navodi u otvorenom pismu zastupnicima, odnosno u saopćenju za javnost, važnost usvajanja navedenog zakona ogleda se u nekoliko činjenica.  Njime se nakon više od 20 godina zakonom regulira ova vrlo značajna oblast za Federaciju Bosne i Hercegovine, ispunjavaju obaveze iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i EU u pogledu sigurnosti i stabilnosti tržišta naftnih derivata kroz početak uspostave rezervi naftnih derivata, u količini od 90-dnevne potrošnje u FBiH ( sadašnje rezerve Federacije BiH iznose manje od potrebnih rezervi za 10 sati), ispunjavaju obveze iz potpisanog Ugovora o osnivanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Također, ovim zakonom se   na adekvatniji način uspostavlja sistem kontrole kvaliteta naftnih derivata, te kontrole uvoza, kojim će se osigurati dodatni prihodi za (Federaciju) BiH, a konačno uređuje i sistemski način uspostave rezervi naftnih derivata i njihovo zanavljanje, te, u slučaju potrebe, i po nalogu Vlade, stavljanja u promet rezervi naftnih derivata u Federaciji BiH kao adekvatne reakcije na vanjske i unutarnje poremećaje.

Osiguravaju se i pretpostavke za bolju tržišnu poziciju firme Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, RH, s tržištem Bosne i Hercegovine, osiguravaju pretpostavke za postepenu sanaciju terminala tečnih goriva Živinice, Sarajevo, Mostar i Bihać, ukupne zapremine od  117.000 m3, te tzv. vojnih terminala koji su dodijeljeni PD-u „Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo (llijaš, Vareš, Bihać), kao i osiguravaju pretpostavke za veći angažman Željeznica FBiH u prijevozu naftnih derivata.

Spomenutim zakonom se, isto,  osiguravaju pretpostavke za normalno poslovanje i funkcioniranje Privrednog društva „Terminali Federacije"d.o.o. Sarajevo, koje je zakonom nominirano kao operator rezervi naftnih derivata, i koje je i kadrovski, i s kapacitetima sposobno da ispuni ovu zakonom određenu obavezu.

"Bez namjere da na bilo koji način stvaramo pritisak na zastupnike Parlamenta FBiH, želimo potcrtati da bi eventualno neusvajanje navedenog zakona proizvelo vrlo negativne posljedice, kako za Federaciju BiH, tako i za PD 'Terminali Federacije' d.o.o. Sarajevo, jer je sasvim očito da navedeno privredno društvo, bez usvajanja ovog zakona, ne bi moglo da nastavi s daljnjim radom i poslovanjem, što bi bila katastrofa i za radnike Društva, i za njegovu imovinu, koja se procjenjuje na više od 100 miliona KM", kaže se u ovom otvorenom pismu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti