U Sarajevu kod doktora sa zdravstvenom knjižicom u privatne ustanove

07.05.2014. 17:08 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu kod doktora sa zdravstvenom knjižicom u privatne ustanove

Odabiru privatnih zdravstvenih ustanova za pružanje usluga porodične medicine i zaključivanju ugovora prethodio je javni poziv i provođenje zakonske procedure odabira a koja je okončana u 2013. godini.

Dana 07.05.2014. godine u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo upriličeno je potpisivanje ugovora o pružanju usluga porodične medicine između Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i privatnih zdravstvenih ustanova Poliklinika „Atrijum“ i Poliklinika „Eurofarm-Centar“.

Odabiru privatnih zdravstvenih ustanova za pružanje usluga porodične medicine i zaključivanju ugovora prethodio je javni poziv i provođenje zakonske procedure odabira a koja je okončana u 2013. godini.

Potpisivanju su prisustvovali ministar zdravstva Kantona Sarajevo dr. Eldan Lokmić, direktor ZZO KS, dr.sci. Kenan Crnkić, direktor Poliklinike „Atrijum“ prim.dr. Mirsad Đugum, te generalni direktor Poliklinike „Eurofarm-Centar“ prim.mr.ph. Šukrija Huseinović.

Istaknuto je da navedeno predstavlja svojevrstan pionirski poduhvat jer praktično znači da će se građani Kantona Sarajevo moći opredjeliti za doktore porodične medicine pod jednakim uslovima kao što se vrši opredjeljivanje za doktore u Domovima Zdravlja, te da će im biti pružene sve usluge koje imaju i kod ljekara porodične medicine u javnom zdravstvu (propisivanje lijekova na recept, otvaranje bolovanja, izdavanje uputnica za specijalističke preglede i sl.).

Privatnim zdravstvenim ustanovama, potpisnicima ugovora, u prvoj fazi je odobren po jedan tim porodične medicine koji u skladu sa standardima može imati 1800 opredjeljenih pacijenata. 

Dr. Eldan Lokmić je apostrofirao da je jedan od ključnih postulata reforme zdravstva upravo izjednačavanje javnog i privatnog sektora, za što se on lično i resorno ministarstvo iskreno zalažu, a današnji događaj je upravo prvi korak u ostvarivanju tog cilja.

Dr. Kenan Crnkić je izjavio da duboko vjeruje u prijeku potrebu suštinskih reformi i revitaliziranja sistema zdravstvene zaštite, te napomenuo da je Zavod zdravstvenog osiguranja na čijem je čelu, istinski iznad svega opredjeljen da građanima obezbjedi mogućnost izbora pružaoca zdravstvene usluge, a za novac koji već izdvajaju za zdravstvenu zaštitu. Dodao je da će povećanje konkurentnosti uvođenjem ostalih subjekata u ovaj domen dugoročno dovesti do veće efikasnosti, manjih troškova, smanjenog broja dana i sati čekanja, te ultimativno poboljšanog kvaliteta zdravstvene usluge koja se pruža građanima.

Prim.dr. Mirsad Đugum se u ime odabranih zdravstenih ustanova zahvalio resornom ministru i direktoru Zavoda prvenstveno na širini shvatanja višestrukog značaja jednog ovakvog poduhvata i razumijevanja dalekosežnih benefita za pacijente, a koji će se postići jednom zakonitom, pozitivnom i produktivnom konkurencijom u zdravstvenoj oblasti.

Svi prisutni su se složili kako je krajnji cilj dobrobit i zadovoljstvo građana, korisnika zdravstvene zaštite, a mogućnost slobodnog izbora bez dodatnih troškova je svakako najbolji, ako ne i jedini, put za ostvarenje tog cilja, saopšteno je iz press službe Vlade KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti