Zavod za forenzičku psihijatriju počinje sa radom do zime

14.07.2014. 08:50 / Izvor: eKapija.ba
Zavod za forenzičku psihijatriju počinje sa radom do zime

Najteže probleme u sokolačkom Domu zdravlja, kao i u većini u RS, predstavljaju dugovanja prema Poreskoj upravi za neizmirene doprinose na isplaćene lične dohotke i višak radnika.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio je u srijedu zdravstvene ustanove opštine Sokolac gdje se upoznao sa situacijom u Zavodu za forenzičku psihijatriju, Psihijatrijskoj bolnici i Domu zdravlja „dr Ljubomir Ćeranić“.

U izjavi za novinare Bogdanić je rekao da je naišao na razumijevanje svih zdravstvenih radnika, rukovodilaca i načelnika opštine, i zaključio kako je zdravstvo značajna grana ove opštine.

"Na mene je poseban utisak ostavila Psihijatrijska bolnica, lično ću se zauzeti i kod Fonda i prema Vladi da stvorimo bolje uslove za liječenje bolesnika u ovoj ustanovi. Što se tiče Zavoda za forenzičku psihijatriju, s obzirom da je oprema montirana, učinićemo sve da prevaziđemo teškoće i pronađemo neophodna sredstva, kako bi Zavod počeo sa radom prije zime. Otvaranjem ove ustanove i reorganizacijom radnih mjesta bilo bi riješeno i pitanje viška radnika zaposlenih u Domu zdravlja u Sokocu, što bi olakšalo razvijanje i bolje funkcionisanje ove ustanove", rekao je Bogdanić, dodavši da mu je posebno drago što vidi posvećenost poslu i zalaganje za očuvanje zdravlja ljudi.

Kako je Sokolac jedna od potencijalih lokacija za otvaranje regionalnog centra Zavoda za medicinu rada i sporta, ministar Bogdanić je obišao prostorije pripremljene za tu namjenu, i zadovoljan uslovima, obećao da će sa direktoricom Zavoda razmotriti ovo pitanje.

Direktorica Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ Adrijana Stanar predočila je ministru sitauciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi i upoznala ga sa aktivnostima koje su u toku. Prema njenim riječima, najteže probleme u sokolačkom Domu zdravlja, kao i u većini u RS, predstavljaju dugovanja prema Poreskoj upravi za neizmirene doprinose na isplaćene lične dohotke i višak radnika, međutim, nadaju se da će uz pomoć Ministarstva i lokalne zajednice, koja nesebično pomaže sa mnogo više sredstava nego što ima na raspolaganju, naći rješenja za goruće probleme u ovoj ustanovi, unaprijediti zdravstvenu zaštitu i pružati kvalitetnije zdravstvene usluge stanovništvu na ovim prostorima.

Načelnik opštine Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo saradnjom kako sa rukovodiocima zdravstvenih ustanova na području opštine, tako i sa Ministarstvom, koje pomaže u rješavanju problema s kojim se suočava zdravstvo ove opštine.

"Za nas je zdravstvo veoma značajno, naročito kada se prisjetimo činjenice da od ove grane zavisi više od 300 porodica naše lokalne zajednice. Opština, u granicama svojih mogućnosti, učestvuje u sufinansiranju i nabavci određenih aparata za zdravstvene ustanove, pa smo zajedničkim radom došli do kvalitetnog Centra za mentalno zdravlje, dva puta smo poravili rendgen aparat, u proteklih godinu dana nabavili smo opremu u vrijednosti preko 100 hiljada KM, a oko 30 hiljada KM uložili smo u opremanje prostora u koji bi mogao da bude smješten Zavod za medicinu rada i sporta.Razgovarali smo i o početku rada Zavoda za forenzičku psihijatriju. Svi imamo dobru volju i želju da što prije otvorimo ovaj Zavod ali uvijek postoje neke prepreke. Nastojimo da privedemo kraju radove, da riješimo probleme i da do kraja godine pokrenemo Zavod, čime bi ujedno bio riješen i problem viška radnika u Domu zdravlja Sokolac i Psihijatrijskoj bolnici Sokolac", dodao je Bjelica.

Na sastanku sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Draganom Bogdanićem razgovaralo se i o drugim temama i pitanjima vezanim za zdravstvo. Najbitnije je, kako je naglašeno nakon sastanka, da Zdravstvene ustanove, loakalna zajednica i Ministarstvo zajedničkim djelovanjem dođu do rješenja problema i da konačno dođu bolji dani u zdravstvenim ustanovama na području opštine Sokolac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti