Posljedice eventualnog usvajanja suspenzije trgovinskih olakšica

14.07.2014. 08:46 / Izvor: COOLIN.BA

Iz EU nedavno je došla inicijativa o kojoj se treba očitovati Evropski parlament, a u potpunosti bi značila suprotno – slabljenje bh. ekonomije koja je ionako znatno uzdrmana majskim poplavama.

Jačanje bh. ekonomije jedno je od novih težišta odnosa Evropske unije prema našoj zemlji. Međutim, iz EU nedavno je došla inicijativa o kojoj se treba očitovati Evropski parlament, a u potpunosti bi značila suprotno – slabljenje bh. ekonomije koja je ionako znatno uzdrmana majskim poplavama.

Suhad Ećo, bh. izvoznik i generalni direktor kompanije “Inside by Ećo” kaže da bi ne samo ova, nego sve ostale bh. kompanije koje su izvozno orijentisane osjetile suspenziju olakšica koja bi na snagu trebala stupiti 1. januara 2016. godine.

Četrdeset posto namještaja koji se proizvodi u ovoj kompaniji u Sarajevu izvozi se u zemlje Evropske unije. Ukoliko se realizuje najava evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o suspenziji trgovinskih olakšica koje Bosna i Hercegovina ima pri izvozu u Uniju, upravo četrdeset posto radnika ove kompanije moglo bi ostati bez posla.

Inače, olakšice koje BiH sada ima pri izvozu u Evropsku uniju proizašle su iz Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju iz 2006. godine.

Nemanja Vasić, predsjednik VTK BiH, smatra da nije tajna da je Fileova najava posljedica snažnog lobiranje Hrvatske. „No, ni naša diplomatija neće sjediti skrštenih ruku“, poručuje on.

Opširnije u video prilogu...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti