Programom javnih radova biće angažirano 300 nezaposlenih

06.08.2014. 13:26 / Izvor: Fena
Programom javnih radova biće angažirano 300 nezaposlenih

Direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji izjavio je da će poslodavci sami birati nezaposlene osobe s kvalifikacijama koje su njima potrebne i s njima sklapati ugovore o djelu.

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" danas je upriličila potpisivanje  ugovora s poslodavcima koji će učestvovati u Programu javnih radova 2014., a koji ima za cilj angažiranje 300 nezaposlenih osoba s evidencije Službe iz najugroženijih kategorija, na period od dva mjeseca.

Ugovore su danas potpisali, između ostalih, predstavnici KJKP "Rad", KJKP "Park", Obala Art Centar, Jazz Fest i Crveni krst od ukupno 22 odabrana poslodavca, dok će ostali potpisati naknadno.

Na konferenciji za medije organiziranoj povodom potpisivanja ugovora istaknuto je da su prednost za učestvovanje u programu imali projekti poslodavaca koji su korisni za širu društvenu zajednicu, kao i projekti poslodavaca koji prvi put apliciraju.

Planirana sredstva za realizaciju Programa iznose 451.000 KM, a Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni programom refundirati sredstva u mjesečnom bruto iznosu 751,57 KM po angažiranoj osobi, dok mjesečna neto naknada za rad iznosi 600 KM po osobi.

Direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji izjavio je da će poslodavci sami birati nezaposlene osobe s kvalifikacijama koje su njima potrebne i s njima sklapati ugovore o djelu.

Kamočaji je precizirao da se na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo s današnjim danom nalazi 71.000 osoba, što je za 2.000 manje nego u prošloj godini.

Sekretar Crvenog krsta Općine Centar Sarajevo Džemila Ramizi istakla je da svake godine apliciraju na ovakve javne pozive, te da im dobro dođe da zaposle dva do tri radnika na period od dva mjeseca.

Direktor Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra zahvalio je Službi i direktoru Kamočajiju što su kulturne manifestacije uključene u ovaj program.

"Mi ćemo ovim putem angažirati 10 mladih s evidencija nezaposlenih u rad Festivala, za koji angažiramo 700 osoba, među kojima ima volontera, ali i zaposlenih na period od sedam do 90 dana", rekao je Purivatra.

Direktor KJKP "Rad" Selim Babić naglasio je da u ovom periodu ima dosta značajnih manifestacija u Kantonu Sarajevo, te da će im biti od velike koristi podrška zapošljavanju dodatnog broja radnika

Novost u Programu javnih radova za 2014. bio je poziv poslodavcima iz oblasti socijalne zaštite, kulture, turizma, te sajamskih manifestacija da prijave projekte i učestvuju u realizaciji Programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti