Održana investiciona konferencija BEAR: Predstavljeni potencijali 3 općine

04.09.2014. 13:41 / Izvor: eKapija.ba
Održana investiciona konferencija BEAR: Predstavljeni potencijali 3 općine
OTVORI GALERIJU

U cilju predstavljanja potencijala za ulaganje u Teslić, Tešanj i Žepče u Sarajevu je danas održana Investicijska konferencija.

U cilju predstavljanja potencijala za ulaganje u Teslić, Tešanj i Žepče u Sarajevu je danas održana Investicijska konferencija. Događaj je okupio privrednike i investitore u BiH, predstavnike ambasada i međunarodnih organizacija, kao i strane privredne komore u BiH, eksperte za poduzetništvo i ekonomiju, predstavnike dijaspore, poslovna udruženja i javne institucije u BiH.

Učesnicima skupa obratio se Christian Hellbach, ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini koji je inicijativu ocijenio krajnje pozitivnom, a novinarima je kazao da bi trebalo biti više inicijativa ovog tipa gdje se općine udružuju u jednom projektu te investitorima i poslovnim subjektima predstavljaju mogućnosti za ulaganja. "Drago mi je prisustvovati ovom poslovnom događaju, podržavam pristup poslovnim politikama koje su moderne i ovako treba da izgledaju poslovne sredine", kazao je Hellbach i dodao kako neće sakrivati zadovoljstvo da ovakva vrsta napora ipak prelazi entitetske granice i čistu ekonomsku sferu. 

Brigitte Heuel-Rolf, regionalna direktorica GIZ-a za zapadni Balkan ovom prilikom je kazala: "Potencijal ovih općina je u spremnosti da postanu konkurentnije. Tri općine su primjer odgovornog poslovnog okruženja jer imaju agencije za poslovni razvoj i u sve tri općine investitori mogu očekivati podršku što je jako bitno".

Istakla je kako je lokalni razvoj nešto što je neophodno za razvoj BiH, te da je GIZ fokusiran na ohrabrivanje javno-privatnog partnerstva i dijaloga između javnog i privatnog sektora, te dodala kako bi inicijative kao što je BEAR trebale zaživjeti i u drugim općinama u BiH. 

Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić u svom obraćanju je istakao kako je ova općina jedinstvena investicijska destinacija u Jugoistočnoj Evropi jer ima dugu industrijsku tradiciju, ali i dinamično moderno poslovno okruženje. Brojne su mogućnosti za ulaganja naročito u drvnoj industriji.

Teslić je cijenjen i kako turistička destinacija. Zahvaljujući bogatstvu termo-mineralnim vodama, najrazvijeniju granu turizma predstavlja zdravstveni turizam sa akcentom na rehabilitaciju i liječenje kardio-vaskularnih bolesti. Potom slijedi kongresni turizam, vjerski i seoski turizam te planinarstvo. Dodao je kako se oni brinu za investitorove potrebe i nude podršku u svim fazama uspostavljanja biznisa.

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj je rekao: "Biti prosječan više nije dovoljno. BiH ima uspješne građane, privrednike i uspješnu lokalnu zajednicu. Imamo uspješnu saradnju javnog i privatnog sektora".

Naveo je kako je od 2010. do 2013. godine izvoz u ovoj općini rastao te je sa 185 miliona u 2010. narastao na 325 miliona u 2013. godini.

Također iskazao je svoje zadovovljstvo prolaskom koridora Vc kroz Tešanj. Na kraju obraćanja poručio je: "Dođite u Tešanj, dođite u BEAR i sarađujte sa uspješnim kompanijama".

Mato Zovko, načelnik Općine Žepče kazao je: "Općina Žepče je postala prepoznatljiva po naglom razvoju privatnog poduzetništva. Potencijalni investitori su više nego dobrodošli i imaju našu najveću podršku". Zovko je kao prednost kod ulaganja u ovu općinu naveo i šest poslovnih zona i dva poslovna inkubatora. Istakao je kako je općinska administracija partner poslovnom sektoru. Kao rezultat toga usvojena je politika javnog-privatnog dijaloga, osnovana je Razvojna agencija Žepče za podršku poduzetnicima.

On je također istakao je da je Žepče jedinstvena investicijska destinacija u Jugoistočnoj Evropi jer ima povoljan geo-prometni položaj-jednostavan i brz pristup milionima ljudi, pogodne troškove za investitore, konkurentnu i stručnu radnu snagu sa snažnom motivacijom, kao i visoke standarde za življenje i napredovanje.

Događaj je organizovan u okviru BEAR razvojne inicijative koju je nagradio FDI magazine Financial Times-a, vodeći časopis u Evropi za direktna strana ulaganja, koji je izabrao BEAR područje među 10 najboljih destinacija za ulaganje u Evropi, po kriteriju isplativosti za investitore (2014/15). Mjesto na vrhu liste evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja odličnu preporuku za ulaganja u Teslić, Tešanj i Žepče.Organizaciju događaja podržali su GIZ, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i AHK, Predstavništvo njemačke privrede u BiH.

Inače, BEAR predstavlja područje poslovne izvrsnosti (Business Excellence Area) Teslića, Tešnja i Žepča- tri lokalne zajednice s izuzetno dinamičnim privatnim sektorom. BEAR razvojna inicijativa pokrenuta je u septembru 2013. godine unutar projekta među-općinske saradnje. Tri općine su vidjele svoju priliku da kroz međusobnu saradnju na ekonomskom planu privuku više investicija, stvore više radnih mjesta i podrže daljnji ekonomski napredak.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti