EU finansira sanaciju u poplavama uništenog Doma zdravlja u Maglaju

24.09.2014. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
EU finansira sanaciju u poplavama uništenog Doma zdravlja u Maglaju

Rok za okončanje sanacionih radova je sredina novembra. Radovi su trenutno koncentrisani na podzemne prostorije kako bi se osposobio sistem grijanja i osigurala zamjena električnih instalacija.

Šokantne slike Doma zdravlja Maglaj, koji je vodena bujica opustošila sve do drugog sprata, obišle su svijet u maju 2014. godine. Slika je danas značajno drugačija. U toku su užurbani građevinski radovi, koji se finansiraju kroz Program EU za oporavak od poplava, kako bi se građanima Maglaja u najkraćem mogućem roku osigurala zdravstvena zaštita.

Rok za okončanje sanacionih radova je sredina novembra. Radovi su trenutno koncentrisani na podzemne prostorije kako bi se osposobio sistem grijanja i osigurala zamjena električnih instalacija. Radnici neprestano prate nivo vlage u podovima i zidovima u ostatku objekta, te očekuju da će proces sanacije unutrašnjosti prostorija započeti uskoro.

Oko 25.000 stanovnika Maglaja i prigradskih naselja brigu o svom zdravlju povjerava ovom Domu. „Mislim da je prikladnije reći da godišnje imamo 200.000 korisnika, odnosno jedna osoba osam puta bude korisnik neke od usluga koje pružamo,“ kaže direktorica Doma zdravlja, dr. Emira Drnda- Čičeklić.

Uprkos otežanim radnim uslovima, Dom zdravlja Maglaj je nastavio pružati usluge građanima smanjenim kapacitetom. „Nastojimo održati zadovoljavajući nivo zdravstvene zaštite u prostorijama koje su uslovne za rad. Za usluge koje privremeno nismo u stanju pružiti, građani putuju u Tešanj,” dodaje dr. Drnda-Čičeklić.

Jedna od njih je 46-godišnja Rasema Mumić, koja je zbog rentgenskog snimka prešla put od 40 kilometara do Tešnja  i natrag u Maglaj da se konsultuje s doktorom oko nastavka liječenja. „U Maglaju je mnogo ljudi koji si ne mogu priuštiti ovakav trošak. Nakon ovog iskustva, ne mogu ni početi objašnjavati koliko je važno imati uslugu zdravstvene zaštite u Maglaju,“ kaže Mumić.

Dom zdravlja Maglaj jedan je od četiri uništena u majskim poplavama u Bosni i Hercegovini koji se trenutno saniraju sredstvima Programa EU za oporavak od poplava. „Omogućiti ponovnu uspostavu usluga zdravstvene zaštite stanovnicima poplavljenih područja je među ključnim ciljevima Programa, koji obuhvata sanaciju šteta na svim domovima zdravlja koji su uništeni u Maglaju, Doboju, Domaljevcu i Šamcu,“ kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Predstavnici UNDP-a koji implementiraju Program ističu zadovoljstvo napretkom radova u vrijednosti od gotovo jedan milion KM, koji su započeli početkom septembra. „Radovi se odvijaju u tri smjene. Budući da priroda određenih radova ovisi o vremenskim prilikama, moramo biti strpljivi i ne dovesti u pitanje kvalitet radova,“ kaže Siniša Ubiparipović, šef UNDP-a u Doboju.

Ukupna vrijednost Programa EU za oporavak od poplava je 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, pruža pomoć poplavama pogođenim područjima u BiH. Program implementiraju UNDP, UNICEF i IOM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti