U idućim godinama očekuje se rast popularnosti e-learninga

06.10.2014. 13:47 / Izvor: eKapija.ba
U idućim godinama očekuje se rast popularnosti e-learninga

Interes za e-learning postoji kod kompanija iz različitih oblasti i to: bankarstva, energetike, osiguranja i sl. Jedan od razloga je i ušteda na troškovima za edukacije koje su za neke kompanije zakonski obavezne.

Zbog sve većeg rasta korištenja interneta u BiH se u idućim godinama očekuju i rast trenda e-learninga, odnosno učenja preko Interneta. Sve je više kompanija, ali i obrazovnih institucija koje počinju polako razmišljati o ovom vidu edukacije svojih zaposlenika ili učenika/studenata u obrazovnim institucijama.

Haris Palalija, direktor kompanije Idego, koja je svojevrsni pionir u toj oblasti kod nas, kaže za eKapija.ba da su o e-learningu počeli pričati već 2006., te da mu je zadovoljstvo reći da se situacija polako poboljšava i da se sve više kompanija odlučuje za taj vid edukacije svojih zaposlenika.

"Interes za e-learning postoji kod kompanija iz različitih oblasti i to: bankarstva, energetike, osiguranja i sl. Ima kompanija koje su već to prepoznale. Jedan od razloga je i ušteda na troškovima. Imate edukacije koje su zakonski obavezne u toku godine i ukoliko kompanija ima 500 zaposlenika koji moraju proći tu edukaciju onda je to veliki trošak'', navodi on.

Prednosti kompanijama koje se odluče za e-learning obuku je da djelatnici mogu pristupati obuci sa radnog mjesta, tako da su navodi, sa te strane uštede jako velike.

Situacija se također poboljšava i u obrazovnim institucijama, kaže nam Palalija. Trenutno imaju projekt koji rade za srednje škole koji podrazumijeva da se djeca kao mlada upoznaju sa takvim načinom učenja,  a rade i na razvoju projekta u kojem će njihova kompanija omogućiti da se ti alati koriste besplatno kako bi učenici vidjeli sve benefite koje mogu imati od toga.

''Cilj je da se učenici i nastavni kadar upoznaju sa prednostima e-learninga. Nastavni kadar se također mora obučiti da sve ono što koristi u procesu nastave nauči staviti i u e-learning formu, te umjesto zadaća koje rade u sveske da učenici mogu raditi i online kao i neke provjere znanja da vide kako su shvatili materiju. Potencijal je tu jako veliki'', smatra Palalija.

Ipak, navodi da bi se nešto promjenilo u ovoj oblasti mora postojati podrška top managementa tj. direktora škola i ministarstva. "Generalno gledajući u kompanijama koje su uzele taj princip i gdje je top mangement odlučio da se ide u ovaj vid edukacije, to jako dobro funkcionira", navodi naš sagovornik. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti