Na DRIVE konferenciji u Sarajevu otkriveni tajni recepti liderstva

01.10.2015. 16:24 / Izvor: Akta.ba
Na DRIVE konferenciji u Sarajevu otkriveni tajni recepti liderstva
OTVORI GALERIJU

DRIVE šesti put zaredom organizuje Posao.ba, a u proteklih pet godina, ovaj je događaj okupio preko hiljadu profesionalaca iz regije te preko pedeset vodećih svjetskih stručnjaka i govornika.

Konferencija DRIVE 2015 danas je u Sarajevu okupila vodeće lokalne, regionalne i svjetske stručnjake koji su otkrili recept za razvoj uspješnih lidera, kako zaraditi kroz učenje, kako uštediti i motivirati zaposlenike, zašto imamo dva uha i jedna usta. Otkrili su i novine u radnom zakonodavstvu, radno pravo u svijetu korporativnih trendova i iskustva talent managementa u javnom sektoru.

Edin Mehić, osnivači CEO, Kolektiv d.o.o. kazao je kako je DRIVE prilika da ljudi iz struke, direktori kompanija saznaju najnovije tehnike o upravljanju ljudskim resursima.

"Posao.ba nastoji pomoći da kompanije shvate značaj ljudskog kapitala", kazao je Mehić dodajući kako je sreća da u BiH ipak postoje kompanije koje su svjesne toga i ulažu u razvoj svojih zaposlenika.

"Oborili smo sve rekorde, više je od 250 učesnika iz čitave regije, više od deset govornika, vodećih stručnjaka u toj oblasti. Imamo interesantne panele, između ostalog i o Zakonu o radu. Pored vrhunskih motivacijskih govornika želimo da prenesemo i praktična znanja da bi se mogla primijeniti u kompanijama", naglasio je Mehić.

Jedan od govornika DRIVE 2015 je i direktor kompanije Pricewaterhouse Cooper Mađarska Robert Bencze koji je govorio o zanimljivim načinima korištenja podataka, istraživanju o preferencijama zaposlenika pomoću kojih se mogu kreirati sistemi kompenzacija i napraviti ušteda u kompaniji, dok se istovremeno zadržava zadovoljstvo uposlenika na zadovoljavajućem nivou.

"Zašto imamo dva uha, a samo jedna usta", naziv je prezentacije Davida Gaala, HR direktora kompanije Nestle Adriatica, u okviru koje je govori kako istraživanje zadovoljstva zaposlenika može dati novu energiju kompaniji, te kako je motivacija jedan od ključnih problema kompanija u svijetu.

"Rezultati istraživanja se razlikuju zavisno od ekonomske situacije u zemlji, ali u pravilu većina istraživanja pokazuje da je novac poprlilično nisko kao motivator zaposlenika. Naravno, što je ekonomska situacija lošija, to je novac više na ljestvici", kazao je Gaal, pojašnjavajući kako se zaposlenici mogu na različite načine motivirati, a jedan od njih koji smatraju da je izuzetno važan jeste osjećaj da doprinose nekoj većoj koristi.

Motivaciju zaposlenika, kako je dodao, svakako podstiče i osjećaj da su cijenjeni za to što rade i to se u kompaniji izražava na različite načine, kroz kompenzacije i benefite na jedan način ili na drugi način kroz komunikacijsku ili korporativnu kulturu.

Haris Palalija, direktor kompanije Idego u okviru konferencije DRIVE 2015 održao je panel disusiju na temu "Zapošljavanje, razvoj i zadržavanje zaposlenika".

Palalija je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kazao kako je veliki izazov zadržati ljude u kompaniji u vremenu kada veliki broj mladih, ali i starijih odlazi iz BiH.

Smatra kao treba raditi kontinuirane evaluacije kao bismo vidjeli šta zaposlenici rade dobro, a šta ne.

"Ljude treba pohvaliti i dati im do znanja da cijenimo ono što su dobro uradili. Također, zaposlenicima treba dati i šansu da uče, pa čak i nešto što nije vezano za njihov posao jer se na taj način mogu upoznati sa drugim stvarima", kaže Palalija, pojašnjavajući kako je jako teško zadržati zaposlenika u kompaniji jer radimo na tržištu koje je jako malo.

DRIVE šesti put zaredom organizovao Posao.ba, a u proteklih pet godina, ovaj je događaj okupio preko hiljadu profesionalaca iz regije te preko pedeset vodećih svjetskih stručnjaka i govornika.

DRIVE će nastaviti i u budućnosti svoju misiju predstavljanja novih trendova u upravljanju ljudskim potencijalima s posebnim fokusom na konkretne primjere i iskustva iz prakse, te priliku za umrežavanje  sa drugim učesnicima i poslovnim partnerima.

Inače, DRIVE konferencija je namijenjena svima čiji posao uključuje vođenje i razvoj zaposlenika: direktorima, menadžerima, HR profesionalcima, voditeljima odjela, motiviranim studentima i drugima koje interesuje oblast upravljanja ljudskim potencijalima.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti