Akcija Gibraltar: Predao se i Ejub Kučuk

23.10.2014. 10:55 / Izvor: eKapija.ba
Akcija Gibraltar: Predao se i Ejub Kučuk

U jutarnjim satima, osumnjičeni Ejub Kučuk, koji se za vrijeme provođenja akcije „Gibraltar“, nalazio u inozemstvu, stupio je u kontakt sa pravosuđem i policijom i predao se policijskim djelatnicima SIPA.

U jutarnjim satima, osumnjičeni Ejub Kučuk, vlasnik Mita Group, koji se za vrijeme provođenja akcije "Gibraltar“, nalazio u inozemstvu, stupio je u kontakt sa pravosuđem i policijom i predao se policijskim djelatnicima SIPA, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon predaje, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, realiziran je pretres  stana i prostorija koje koristi osumnjičeni, nakon čega će biti predat postupajućem tužitelju.

Tužitelj i njegov tim, radili su intenzivno u protekla 24 sata i ispitali sve osumnjičene koji su lišeni slobode.

U zakonskom roku, tužitelj će uputiti prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene u ovom predmetu.

Pritvor će biti zatražen iz razloga opisanih u članku 132. ZKP BiH, a između ostalog bit će zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužiteljstvo BiH ovom prigodom se zahvaljuje svim policijskim službenicima iz SIPA i entitetskih policijskih agencija, koji su sudjelovali u realiziranju ove akcije, kao i kolegama iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, koji su pružili međunarodnu pravnu pomoć u ovom predmetu.

Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice protiv osoba odgovornih za zloupotrebe i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da se radi o slučaju o kojem novine pišu godinama, a tokom svih tih godina nikada me niko nije pozvao da dam izjavu, svjedočenje ili da kažem bilo sta za navedeni slučaj. MITA Group nikada nije učestvovala ni u jednom poslu kojem je narucitelj ERONET, bili smo jedni od rijetkih koji su se godinama zalili na njihove postupke nabavke. O slučaju koji se spominje ne znam ništa, niti sam ikada znao. Nemam šta kriti, uvijek sam bio ponosan na rad MITA Group, izvršavanje obaveza prema uposlenim, državi i svim dobavljačima u dogovorenim rokovima. U potpunosti podržavam rad istražnih organa", kazao je Ejub Kučuk koji se jučer oglasio putem svog Facebook profila.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti