Živi svijet kamenoloma 2014: U Kaknju proglašeni BiH pobjednici

13.11.2014. 09:33 / Izvor: eKapija.ba
Živi svijet kamenoloma 2014: U Kaknju proglašeni BiH pobjednici

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika za BiH najuspješnijim učesnicima drugog bianualnog međunarodnog takmičenja Živi svijet kamenoloma, koje organizuje i finansira HeidelbergCement u 21 državi svijeta, održana je jučer u Kaknju.

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika za BiH najuspješnijim učesnicima drugog bianualnog međunarodnog takmičenja Quarry Life Award (Živi svijet kamenoloma), koje organizuje i finansira HeidelbergCement u 21 državi svijeta, održana je jučer u Kaknju. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvaničnika, predstavnika privrednog i javnog života Bosne i Hercegovine te medija.

Tvornica cementa Kakanj, koja je od 2000. godine članica HeidelbergCement grupacije, i ovaj put je otvorila vrata svoga kamenoloma istraživačima, profesorima, studentima, učenicima i svima koji su zainteresovani u očuvanje biodiverziteta, da kroz svoje jedinstvene ideje pruže kamenolomu istinsku ekološku i obrazovnu vrijednost, sve u cilju zaštite i promocije biodiverziteta. Učestvovati u konkursu mogli su učenici, studenti, profesori, istraživači i nevladine organizacije koji su svoje prijave poslali do 01.03.2014. Pet finalista koje je žiri odabrao u svakoj državi imali su priliku tokom proljeća i ljeta raditi istraživanja na kamenolomima koje su odabrali i dalje razvijati svoje projektne ideje.

Stručni žiri činili su Branimir Muidža, predsjedavajući žirija i generalni direktor HeidelbergCementa za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj, prof. dr. Lada Lukić Bilela, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu , Tomislav Lukić, šef ureda Federalnog ministra okoliša i turizma, i Adi Habul, viši stručni saradnik za oblast zaštite biodiverziteta i zaštićenih područja okoliša pri Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH

"Gotovo 200 miliona KM uložili smo u proteklih 14 godina kako bi u srcu BiH, u našem Kaknju, - danas imali jednu od najmodernijih evropskih tvornica koja radi po najvišim svjetskim standardima zaštite okoliša", u uvodnom govoru rekao je Branimir Muidža ."Međutim, naša najznačajnija ulaganja su ulaganja koja provodimo u našoj zajednici, naši napori da društvu u kojem živimo omogućimo podršku u svim segmentima življenja. Naglašavam riječ - odgovornost. Odgovornost je dio DNK naše kompanije, to je ono što nas vodi u svakodnevnim odlukama, bilo da se radi o poslovnim odlukama, o investiranju ili brizi o čovjeku", dodao je Muidža.

Tokom ceremonije predstavljeno je pet projekata koji su ušli u finale za osvajanje prva tri mjesta u BiH te u finale na međunarodnom nivou. Treće mjesto i nagradu u iznosu od 3.000 KM osvojio je projekat pod nazivom "Zaštita ptica na kamenolomu Ribnica" koji je realizovao tim predvođen Nerminom Sarajlić, inače članicom ornitološkog društva "Naše ptice" iz Sarajeva. Nagradu u iznosu od 6.000 KM i drugo mjesto osvojio je projekat pod nazivom "Predikcija proteinske ekspresije mitohondrijskih DNK gena na osnovu upotrebe kodona odabranih vrsta mrava koji naseljavaju tercijarni ekosistem" koji su vodili Emina Čaušević i Semir Dorić.

Najveća nagrada od 10.000 KM i prvo mjesto pripali su projektu "Kamenolom “Ribnica" u funkciji konzervacije ugroženog i rijetkog biljnog genofonda u Bosni i Hercegovini“ koji je realizovao tim Prirodno-matematičkog fakulteta predvođen profesoricom Sabinom Trakić. Projektom je napravljen botanički vrt u kamenolomu Ribnica, sigurno jedini te vrste u regionu.

Svih pet finalista iz BiH i preostalih 20 zemalja nastavljaju takmičenje u okviru međunarodnog takmičenja, gdje će najbolji projekti u pet kategorija biti proglašeni 9. decembra 2014. u Pragu i nagrađeni sa po 10.000 eura. Sveukupno najbolji projekat će dobiti nagradu u iznosu od 30.000 eura. A svakako, najvažnija nagrada je veliko hvala od majke Prirode!

Zvanicama se obratio i načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra, koji je istakao značaj takmičenja za lokalnu zajednicu jer motiviše mlade ljude da se uključe u naučne i istraživačke poduhvate, daju nauci prioritet koji zaslužuje i pokažu svoje intelektualno umijeće i svoju ekološku usmjerenost Načelnik Mandra također je istakao i značaj ovako odgovornog investitora i proizvođača kakav je HeidelbergCement u općini Kakanj. "Ponosni smo zbog činjenice da u našoj lokalnoj zajednici djeluje kompanija HeidelbergCement. Ova kompanija je naš iskreni prijatelj koji podržava sve naše projekte, sve naše ideje i sve aktivnosti koje realiziramo na dobrobit građana Kaknja."

Ispred Federalnog Ministarstva okoliša i turizma prisutne je pozdravila ministrica Branka Đurić: "Želim da uživate u ovom lijepom događaju koji nam je ovako društvena odgovorna firma cementara iz Kaknja pripremila. Ministarstvo okoliša i turizma daje svima istu priliku – mi smo donijeli zakonodavstvo, uskladili ga sa onim iz Evropske unije, donijeli naše pravilnike i okolinsku dozvolu, a ovako odgovorna firma kao što je Tvornica cementa Kakanj je to sve ispunila, a ovime danas otišla i korak dalje od toga. Zato sve firme trebaju da prate ovaj primjer i da našoj budućnosti, našoj djeci i ovoj zemlji pruže priliku da žive u okolišno osviještenoj zemlji," zaključila je ministrica Đurić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti