Osobe s invaliditetom teško do posla

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osobe s invaliditetom teško do posla

U ovoj kategoriji ima i visokoobrazovanih, a na stotine ih aktivno traži posao, poručeno je to uoči Međunarodnog dana lica s invaliditetom. Prema podacima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, u RS živi oko 70.000 lica s invaliditetom.

03.12.2014. 09:18 / Izvor: Nezavisne novine
Poslodavci radije uplaćuju posebne doprinose nego da zapošljavaju osobe s invaliditetom.
 
U ovoj kategoriji ima i visokoobrazovanih, a na stotine ih aktivno traži posao, poručeno je to uoči Međunarodnog dana lica s invaliditetom.
 
Prema podacima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, u RS živi oko 70.000 lica s invaliditetom.
 
S obzirom na to da ova lica nemaju obavezu prijave na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS, tačan podatak o broju onih koji aktivno traže posao nije poznat. Od broja onih koji rade, najviše ih je angažovano u uslužnim djelatnostima, oko 41 odsto.
 
Poslodavci koji ne zapošljavaju lica s invaliditetom dužni su plaćati posebni doprinos u iznosu od 0,1 odsto mjesečne bruto plate zaposlenih, a poslodavci u javnom sektoru 0,2 odsto. Inače, poslodavci su obavezni na 16 zaposlenih primiti jedno lice s invaliditetom u radni odnos.
 
"Najveći broj poslodavaca koji nemaju zaposlena lica s invaliditetom se odlučuje na plaćanje doprinosa, a Fond je od 2007. do danas finansirao zapošljavanje 1.637 lica, u ukupnom iznosu od oko 4,8 miliona KM", rekao je Mile Šurlan, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.
 
Angažovanjem osoba sa preko 40 odsto invalidnosti i 70 odsto tjelesnog oštećenja poslodavci dobijaju stimulanse od 2.500 do 6.000 KM, poručuje Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih i slabovidih lica RS.
 
"U RS posao aktivno traži 150 članova našeg udruženja, od čega su trećina mladi do 35 godina. Najviše je nezaposleno lica sa SSS, a sa VSS i VŠŠ evidentirano je 10 odsto nezaposlenih članova", dodao je Suzić.
 
On ističe da gotovo nema razlike u zapošljavanju slijepih lica u privatnom i javnom sektoru, jer ni jedni ni drugi nisu zainteresovani za angažovanje ovih lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti