Almir Jazvin: Prevent BH očekuje nove ugovore sa Nissanom i Opelom

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Almir Jazvin: Prevent BH očekuje nove ugovore sa Nissanom i Opelom

Kada se 1999. pojavio na tržištu BiH, Prevent je u svojim proizvodnim pogonima u Visokom krenuo skromno, upošljavajući svega 50 radnika. Međutim, samo godinu poslije kreće sa kontinuiranom ekspanzijom.

06.01.2015. 09:15 / Izvor: Oslobođenje

Kada se 1999. pojavio na tržištu BiH, Prevent je u svojim proizvodnim pogonima u Visokom krenuo skromno, upošljavajući svega 50 radnika. Međutim, samo godinu poslije kreće sa kontinuiranom ekspanzijom, proširenjem proizvodnih kapaciteta i proizvodnog asortimana.

Zalaganjem uposlenika danas je ova grupacija vodeći privatni poslovni sistem u BiH. Sa Almirom Jazvinom, predsjednikom uprave Prevent grupacije u BiH, razgovarali smo o protekloj godini, preprekama u poslovanju i planovima za narednu godinu.

Kompanija Prevent već godinama se nalazi u samom vrhu bh. izvoznika. Kakvi su rezultati poslovanja u 2014, da li ste zadovoljni i kako osiguravate mjesto među najboljima?

- Prevent grupacija u BiH u 2014. je nastavila sa rastom prodaje. Tokom 2014. grupacija je ostvarila do 10 posto povećanja izvoza u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav rast rezultat je veće prodaje autopresvlaka, kočionih diskova, dok je tekstil postao jedan od važnih stubova proizvodno-prodajnog portfelja grupacije u BiH. Pored rasta i kontinuirane diversifikacije u autoindustriji, Prevent grupacija je ostvarila značajan razvoj u industrijama tekstila i konfekcije, a značajno je povećana i prodaja zaštitne opreme. U tom smislu, otvorena su nova regionalna tržišta, ali i svjetska, poput Katara. U segmentu modne konfekcije, iako još u start up fazi poslovanja, Prevent se pozicionirao kao dobavljač za vodeće evropske modne marke. Također, proizvodnja tekstila i kože sve više širi plasman na industrije namještaja, mode i obuće.

Godina iza nas je, također, obilježena značajnim investicijama. Početkom godine uspostavljena je proizvodno-tehnološka cjelina za proizvodnju modne konfekcije, udvostručeni su kapaciteti u proizvodnji tekstila te smo preuzeli značajnu imovinu koja je trenutno u fazi rekonstrukcije. Međutim, mi ne stajemo na ovome. Pitali ste me kako kontinuirano osiguravamo poziciju lidera. To je prvenstveno zahvaljujući strateškim odlukama Nadzornog odbora Prevent grupacije te investicijama koje omogućavaju dugoročno jačanje grupacije u BiH. Strateško opredjeljenje  za razvoj bh. ekonomije i društva uz vrijednosti koje naši uposlenici demonstriraju, a to su trud, rad i predanost, formula su za kontinuirani uspjeh.

Industrijska zona

Koliko Prevent trenutno ima pogona, kakvi su planovi za narednu godinu, planirate li otvaranje novih pogona?

- Prevent grupacija u BiH u proteklih 15 godina, u prosjeku je svaki dan otvarala jedno novo radno mjesto. Danas kompanija broji oko 5.000 uposlenika u 11 proizvodnih pogona. Od početka poslovanja, grupacija se proširila na lokacije u Sarajevu, Visokom, Zenici, Jelahu, Goraždu, Srebrenici i Travniku. Godina ispred nas će biti obilježena nastavkom navedenih i novih investicija tokom kojih će se formirati najveća industrijska zona u BiH na preko 120.000 kvadratnih metara. Novi ugovori sa Nissanom i Opelom će obilježiti poslovanje u autoindustriji. Širenje saradnje u Rajlovcu sa dugogodišnjim njemačkim partnerom će, također, rezultirati u novim radnim mjestima. Snažan iskorak u plasmanu materijala u evropskoj industriji namještaja i modi će obilježiti segment materijala. Zadovoljstvo mi je što mogu kazati ekskluzivnu informaciju da će početkom godine Prevent pokrenuti proizvodnju prtljaga za renomirani njemački brend u ovoj branši. Ovo su samo neke od novosti za početak 2015. i uvjereni smo da ćemo 16. godišnjicu poslovanja Preventa u BiH obilježiti na konkurentan način.

Radite presvlake za vodeće proizvođače automobila, imate li u planu pregovore sa nekim novim kompanijama ili proširenje postojećeg asortimana?

- Prevent je partner u proizvodnji autopresvlaka, kože, tekstila, kočionih diskova i struktura za sjedišta za kupce poput VW-a, General Motorsa, BMW-a, Forda i drugih velikih proizvođača automobila. Kao što sam već istakao, grupacija je u o ovoj godini značajno uložila u nove projekte. Pored kontinuiranog rasta prodaje, stalno se radi na diversifikaciji kupaca i proizvoda. Novi kupci poput Forda, Opela, Citroena su samo neki od novih partnera Preventa.

Prednosti

Glavna zamjerka investitora koji imaju namjeru ulagati u BiH jeste loše poslovno okruženje. Međutim, sudeći po Vašim rezultatima loše okruženje nema utjecaja na Vaše poslovne rezultate. Koliko je okruženje bitno za bolji rad kompanija?

- Nema sumnje da poslovno okruženje u BiH može biti povoljnije. Ukidanje bespotrebnih naknada, taksi, poreza i smanjenje crvene trake su samo neki od poteza koi bi olakšali poslovanje. Ako tome dodamo reformu direktnih poreza, uvjereni smo da bi BiH u kratkom roku stvorila konkurentniji poslovni ambijent.

Srednjoročno, pravna i poreska sigurnost, harmonizacija zakona i podzakonskih akata te unapređenje infrastrukture su dodatni elementi koji trebaju biti unaprijeđeni. U tom smislu, pozdravljamo inicijativu EU za poboljšanje poslovnog ambijenta i vjerujemo u pozitivan ishod iste kako kratkoročno tako i dugoročno.

Bitno je ipak naglasiti da BiH posjeduje značajne privredne potencijale i komparativne prednosti za izvoz u Evropsku uniju. Blizina tržišta EU je osnovna prednost u odnosu na vodeće izvoznike iz (Euro)Azije. Cijena energije je povoljnija u odnosu na zemlje okruženja. Naslijeđena industrijska kultura i stručni kadar su značajna prednost. Cijena rada je, i pored otežavajućih okolnosti, i dalje konkurentna u odnosu na okruženje.

Makroekonomska i stabilnost valute u odnosu na eurodonosi prijeko potrebnu fiskalnu stabilnost poslovnom okruženju.

S ciljem stvaranje radnih mjesta, daljeg rasta izvoza i dugoročnu konkurentnost BiH potrebna je saradnja vlasti i privrednika. Prevent svojim poslovanjem nudi primjer dobre prakse i iskustava za ulaganje u BiH.

Nastavljamo raditi sa institucijama na privlačenju stranih investicija i spremni smo i dalje ulagati u prosperitet kompletnog društva u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti