ASA Prevent u novo brodogradilište u Hrvatskoj investira desetine miliona eura

05.08.2021. 09:04 / Izvor: Jutarnji list
ASA Prevent u novo brodogradilište u Hrvatskoj investira desetine miliona eura

Tu će preseliti Salona brodogradilište, otvoriti više od 100 novih radnih mjesta i investirati desetke miliona eura.

ASA Prevent, najveća proizvodna kompanija u BiH i među vodećima u Jugoistočnoj Evropi i vlasnik Salona grupe u Hrvatskoj u sklopu koje proizvodi poznate jedrilice Salona, kupila je zemljišni kompleks uz more u Kaštelima.

Tu će preseliti Salona brodogradilište, otvoriti više od 100 novih radnih mjesta i investirati desetke miliona eura. 

"Riječ je o zemljišnom kompleksu površine 33.000 četvornih metara u Kaštelima, na kojem razvijamo jedan veliki projekt koji će nuditi raznolik sadržaj. Dio ponude će biti namijenjen za treće osobe, dio je vezan uz proizvodnju jedrilica i brodova, odnosno, brodogradnju i usluge vezane uz brodogradnju. Bit će tu izvjesno i drugih komercijalnih prostora za nove poslovne partnere", kazao je u intervjuu za Jutarnji list Almir Jazvin iz ASA Preventa.

"ASA Prevent grupa u posljednjih desetak godina znatno se diversificirala. Do kasnih 2000., poslovanjem smo u industrijskom dijelu bili vezani uglavnom za jednog klijenta, a proizvodili smo uglavnom autopresvlaku. Nakon implementacije vertikalne strategije, industrijski dio grupacije proširio je proizvodnju na sjedišta za vozila, kožu, tekstil i druge komponente, uključujući metal i plastiku. U posljednjih desetak godina, strategija poslovanja se proširila i na druge industrije, poput namještaja, mode i infrastrukture. U posljednjih desetak godina, grupacija je znatno diversificirala poslovanje u drugim industrijama, poput namještaja, mode i infrastrukture. Danas ima više od 300 aktivnih i različitih kupaca mjesečno", kazao je on. 

Govoreći o tome šta, osim preseljenja, za Salona grupu znači kupnja zemljišnog kompleksa u Kaštelima, Jazvin ističe da je Salona je vodeći brand u segmentu premium jedrilica ili performance cruisera. Podsjeća i da je Salona 2008. godine proglašena svjetskim brodom godine u Europi i SAD-u, što je dotad bio nezamisliv pothvat.

"Novi dom Salone dokaz je posvećenosti ASA Prevent grupe tradicionalnim industrijama. U Hrvatskoj je to brodogradnja. Salonu pozicioniramo kao pionira u jedrilicama na električni pogon, a usput želimo i nadalje jačati njezin brend i proširiti lepezu usluga i proizvoda. U planu su nam nove usluge, uključujući planove servisa, suhog veza, ali započeti i proizvodnju katamarana", naglašava.

Osim povećanja kapaciteta samog brodogradilišta u smislu veće proizvodnje jedrilica, ova investicija znači i otvaranje novih tržišta.

"Salona na godišnjoj razini proizvodi 15 do 20 jedrilica. Otvaramo nova tržišta od Japana do Norveške, vraćamo se na stara tržišta poput Italije, SAD nam predstavlja važnu platformu za daljnje širenje... Hrvatska je broj jedan tržište u svijetu što se tiče čartera, želimo iskoristiti tu tržišnu poziciju i razviti entry model Salone namijenjen čarter-tržištu i to već od 2023. godine. Osim toga, razvijat ćemo Salonu kao premium brend u novom segmentu ekološki osviještenih plovila. Strateški nam je cilj ući u segment katamarana. Strateški cilj ulaska u segment proizvodnje katamarana namjeravamo ostvariti do 2025. godine. Dotad Salona ima cilj postati i karbon neutralan brend. Lokacija u Kaštelima nam sve to omogućava, tako da smo prvi put u situaciji da možemo razmišljati o mnogo široj ponudi", navodi Jazvin.

ASA Prevent najveća je proizvodna kompanija u BiH i među vodećima u Jugoistočnoj Europi. Globalni je proizvođač automobilskih dijelova i komponenti, namještaja, obuće, zaštitne opreme, konfekcije i brodova. Kompanija je u vlasništvu obitelji Hastor. U Hrvatskoj je vlasnik Salona grupe u sklopu koje proizvodi poznate jedrilice Salona, piše Novac.hr.

Kompanija je danas uvrštena u 100 vodećih proizvodnih kompanija u Središnjoj i Jugoistočnoj Europi. Osim u državama regije, posluje u Rumunjskoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Maroku, SAD-u, Nigeriji...

Almir Jazvin vodeći je menadžer u ASA Preventu, gdje radi posljednji 13 godina. Hercegovac je koji je akademsko obrazovanje stekao u SAD-u i Velikoj Britaniji, a poslovnu karijeru više od 20 godina gradi u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i drugim europskim zemljama. Angažiran je od 2008. godine, otkad je započeo strelovit rast tvrtke. Taj rast je rezultirao otvaranjem gotovo 1000 novih radnih mjesta na godišnjoj razini u ovih nekoliko država.

Jazvin je kompaniji donio znanje u financijama koje je bilo nužno za održavanje kompanije u vremenima njezina vrlo visokog rasta i širenja. Tako da je Prevent dosegnuo 10.000 radnih mjesta u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, a ukupno 14.000 radnih mjesta širom svijeta.

Foto: Almir Jazvin/Sasa Buric/Cropix

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije