BH-Gas: Vlada odlučuje o cijeni gasa, mi možemo samo predložiti

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BH-Gas: Vlada odlučuje o cijeni gasa, mi možemo samo predložiti

BH-Gas može samo predložiti, ali Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi konačnu odluku o cijeni prirodnog gasa na osnovu mišljenja resornih ministarstava, saopćeno je jučer iz te kompanije.

09.01.2015. 08:30 / Izvor: eKapija.ba

BH-Gas može samo predložiti, ali Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi konačnu odluku o cijeni prirodnog gasa na osnovu mišljenja resornih ministarstava, saopćeno je jučer iz te kompanije.

Navedeno je i da BH-Gas čini sve da održi sistem stabilnim te da se isporuka gasa potrošačima odvija nesmetano, kao i da će kompanija na vrijeme obavještavati građane o svemu što je relevantno za isporuku.

Navode da je povod za ovo saopćenje izjave njegovog bivšeg direktora Almira Bečarevića, o poslovanju BH-Gasa i isporuci ovog energenta u BiH.

Obrazlažući da su nadležnosti preduzeća u pogledu određivanja konačne cijene veoma limitirane, ono ističe da uvozi i plaća gas ruskoj kompaniji Gazprom Export s kojom Energoinvest d.d. Sarajevo ima ugovor o isporuci, a da na formiranje cijene za potrošače, osim ulazne cijene iz Ruske Federacije, utiče čitav niz dodatnih troškova i parametara.

Cijene prirodnog gasa se formira na bazi cijene naftnih derivata zadnjih devet mjeseci na svjetskom tržištu.

Cijenu za prvi kvartal 2015. godine BH-Gas će zvanično dobiti od ruskog isporučioca službenom potvrdom od Gazprom Exporta a ona do sada nije stigla, navedeno je u saopćenju.

"Ukoliko dođe do zvanične korekcije ugovorene cijene prirodnog gasa i ukoliko u skladu s drugim okolnostima, firma BH-Gas procijeni da treba korigovati cijenu prema distributivnim kompanijama, prijedlog o korekciji cijena se dostavlja Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine. Nakon saglasnosti ova dva ministarstva, prijedlog se upućuje Vladi Federacije BiH koja donosi konačnu odluku", navodi se u saopćenju.

BH-Gas ne želi javno polemisati s bivšim zaposlenikom, navedeno je također u saopćenju, ali smatra da ovom reakcijom treba pravilno da informira javnost u vezi s nabavkom i isporukom gasa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti