Unaprjeđenje turističke i obrtničke djelatnosti u BPK

28.01.2015. 08:45 / Izvor: eKapija.ba
Unaprjeđenje turističke i obrtničke djelatnosti u BPK

U cilju sagledavanja postojećeg stanja i unaprjeđenja rada, ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Esed Radeljaš jučer je održao sastanak sa predstavnicima Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U cilju sagledavanja postojećeg stanja i unaprjeđenja rada, ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Esed Radeljaš jučer je održao sastanak sa predstavnicima Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Sastanku je prisustvovao predsjednik Turističke zajednice BPK Goražde Muris Ražanica i direktor Turističkog ureda Edin Kunovac, kao i načelnik Sektora za industriju, poduzetništvo, trgovinu i turizam Almas Pita.

Predstavnici Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upoznali su resornog ministra o dosadašnjoj saradnji kao i problemima s kojima se susreću. Ključni problem je ukidanje Zakona o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u Federaciji BiH koji je Ustavni sud Federacije BiH stavio van snage i čiji je prestanak važenja 31.01.2015.godine. Obzirom da ubrzo ističe rok za primjenu ovog zakona, a još nisu poduzete aktivnosti kako bi se riješio ovaj problem u Federaciji BiH, resorni ministar je predložio da se Turistička zajednica BPK Goražde obrati zahtjevom delegatima u Domu naroda Federacije BiH iz našeg kantona, koji bi pokrenuli inicijativu za donošenje zakona i rješavanje prethodno navedenog problema.

Ministar je apelovao na predstavnike Turističke zajednice BPK Goražde da rade na izradi kvalitetnih  projekata koji bi bili aplicirani prema većim nivoima vlasti i obećao podršku u smislu lobiranja istih kako bi se unaprijedilo postojeće stanje, jer dosadašnji nivo dodijeljenih sredstava sa većeg nivoa je bio simboličan i nedovoljan za značajnije unaprjeđenje turističke djelatnosti.

Istog dana, u kabinetu ministra za privredu Eseda Radeljaša upriličen je i sastanak sa predstavnicima Obrtničke komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kojem je prisustvovao predsjednik Obrtničke komore Ahmed Popović i sekretar Komore Nedim Pjano, kao i načelnik Sektora za industriju, poduzetništvo, trgovinu i turizam Almas Pita.

Predstavnici Obrtničke komore BPK Goražde upoznali su ministra sa poteškoćama s kojima se susreću u radu, s posebnim osvrtom na nefunkcionisanje izdavanja licenci kao i pojave rada na „crno“. Upoznali su resornog ministra i sa projektom „Goražde-zona unaprjeđenog poslovanja“, koji treba da bude realizovan u saradnji sa  organizacijom  OXFAM i čija vrijednost iznosi oko 1.000.000 KM. Projekat će se realizovati do sredine 2016. godine i predviđeno je vlastito učešće resornog ministarstva i Obrtničke komore BPK Goražde. Zatražena je i podrška za rad Obrtničke komore BPK Goražde i uvrštavanje u budžet resornog ministarstva kroz Tekuće transfere neprofitnim organizacijama u visini od 5.000 do 7.000 KM.

Obzirom da je dosadašnji iznos dodijeljenih sredstava sa viših nivoa vlasti bio nedovoljan za značajnije unaprjeđenje obrtničke djelatnosti, ministar je apelovao i obećao podršku predstavnicima Obrtničke komore BPK Goražde prilikom izrade i apliciranja projekata prema većim nivoima vlasti kako bi što veći iznos sredstava bio dodijeljen obrtnicima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i time unaprijedilo njihovo poslovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti