KS: U ponedjeljak otvaranje kontakt centra i pravne pomoći za nezaposlene

13.02.2015. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
KS: U ponedjeljak otvaranje kontakt centra i pravne pomoći za nezaposlene

Pozivni kontakt centra prvi je projekat ovakve vrste u službama za zapošljavanje u regionu, a odnosi se na cjelodnevno održavanje komunikacije sa korisnicima usluga, nezaposlenim licima i poslodavcima.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo završila je sve pripreme za zvanično otvaranje  kontakt centra i projekta Pravna pomoć, koji bi trebao biti otvoren u ponedjeljak.

Pozivni kontakt centra prvi je projekat ovakve vrste u službama za zapošljavanje u regionu, a odnosi se na cjelodnevno održavanje komunikacije sa korisnicima usluga, nezaposlenim licima i poslodavcima.

Pozivom prema kontakt centru, nezaposlena lica i poslodavci  izbjeći će nepotrebno gubljenje vremena za obilazak biroa, smanjiti troškove prevoza, a zaposleni službenici imaće više vremena za savjetodavni proces, što je i osnovna ideja za uspostavljanje ovog sistema pomoći korisnicima.

 Osim pružanja informacija korisnicima usluga, zadatak kontakt centra je i rješavanja eventualnih problema  sa kojima se nezaposlena ili zaposlena lica ili poslodavci suočavaju prilikom korištenja usluga Službe.

Kontakt centar je baziran na besplatanoj liniji, te pozivom na broj: 080 022 434 korisnik automatski dobija pripremljen odgovor. Ukoliko ne postoji automatski, operater će odgovor u najkraćem mogućem vremenu pripremiti i obavijestiti korisnika.

Automatski odgovori koje će korisnici dobijati su: informacije  o potrebnoj dokumentaciji za prijavu na biro, ostvarivanje prava na novčanu naknadu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, pravo na zdravstveno osiguranje, pravo na porodiljsku naknadu, a  za poslodavce su pripremljene sadržajne informacije o načinu i proceduri izdavanja radnih dozvola, kao i načinu objave konkursa ili učešća u podsticajnim mjerama aktivnih politika zapošljavanja.

Projekat "Pravna pomoć" Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo je elektronska komunikacija  putem rubrike na web stranici www.juszzks.com , u podstranici pravna pomoć. Obaveza zaposlenih u Službi je da putem e - maila zainteresovanim korisnicima ponude profesionalni pravni savjet na što bolji i jednostavniji način.

Zaposlenici zaduženi za rad na pravnoj pomoći će takođe ukazati na moguće pravce djelovanja - davanjem smjernica i informacija u vezi sa pravnim nedoumicama, u okviru zakonskih okvira, priopćeno je iz Službe za zapošljavanje KS-a. 

Iz Službe naglašavaju da su pravni savjeti isključivo informativne prirode i nemaju obavezujuću pravnu snagu, ali dobro su sredstvo za bolje razumijevanje određenih pravnih oblasti, kao i prava i obaveza koje prositiču iz njih.

Ove aktivnosti  provode se u okviru uspostavljanja efikasnijih usluga, a razvijene su uz podršku Projekta za mlade YEP i Vlade Švajcarske i GOPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti