Pod lupom i rad svih inspektora u RS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pod lupom i rad svih inspektora u RS

Inače, kako je ranije najavljeno, u RS bi ove godine trebalo da bude izmijenjeno više od 30 zakona, a sve to bi moglo biti posljedica onog što će od strane Odbora za reformu biti predloženo u narednom periodu.

14.02.2015. 10:40 / Izvor: Nezavisne novine

Radna grupa za suzbijanje sive ekonomije, u okviru Odbora za reformu privrednog sistema, koji je formirala Vlada RS, svakodnevno analizira rad svih inspektora u RS, kako bi se snimilo stanje u ovoj oblasti i preduzele mjere za poboljšanje efikasnosti njihovog rada. Ova radna grupa trenutno prati rad inspektora Poreske uprave RS, Inspektorata RS, zatim inspektora iz Uprave za igre na sreću RS, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS. Nakon "snimanja" stanja biće predložene mjere u cilju poboljšanja rada inspektora, ali i sadašnjih propisa, kako bi se dobilo na efikasnosti.

Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, kazala je da je ona vođa Pododbora za inspekcije, u Radnoj grupi za suzbijanje sive ekonomije.

"Mi sada užurbano i svakodnevno radimo na analizama svih inspektora u RS, dakle i Poreske uprave i Inspektorata i Uprave za igre na sreću i MUP-a, zajedno s tužilaštvom i predstavnicima iz Ministarstva pravde RS, snimamo stanje i predložićemo mjere u cilju poboljšanja rada inspektora i propisa koji postoje", rekla je Vidovićeva. Prema njenim riječima, nakon analize moći će se vidjeti šta je to što se mora promijeniti u propisima da bi inspekcija mogla mnogo efikasnije da radi.

"Mislim da ima veoma mnogo toga što treba promijeniti i sigurna sam da ćemo to u vrlo kratkom roku i uraditi", rekla je Vidovićeva.

Inače, kako je ranije najavljeno, u RS bi ove godine trebalo da bude izmijenjeno više od 30 zakona, a sve to bi moglo biti posljedica onog što će od strane Odbora za reformu biti predloženo u narednom periodu.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, rekla je da je problem RS u svim sferama nesankcionisanje onih koji ne sprovode zakone koji su na snazi, od kojih je jedan dio dobrih zakonskih rješenja.

"Sindikat ocjenjuje da je za bilo kakvu aktivnost u bilo kojoj sferi potrebno uraditi temeljitu, nepristrasnu, stručnu, a ne političku analizu i to ne mogu raditi ministri i razni pomoćnici, nego stručnjaci, tripartitno, nepristrasno i tada će se vidjeti koliko smo dobri, loši i šta treba mijenjati", rekla je Mišićeva. Prema njenim riječima, nakon takve analize se vide mogući pravci djelovanja, ali da se prije toga mora znati šta se želi postići.

"Činjenica je da mi od Vlade RS nismo čuli šta želi da postigne kao cilj, u bilo kojoj sferi na koju želi u ovom trenutku da djeluje, a što je zapisala u Ekonomskoj politici", kazala je Mišićeva. Ona je ocijenila da su potrebne korjenite promjene u inspekcijama i da je cilj da ne smije postojati nijedna institucija i pojedinac koji ne poštuje bilo koji zakon, a da pritom ne snosi posljedice zato što ga ne poštuje.

Podsjećamo, Vlada RS donijela je polovinom prošlog mjeseca odluke o formiranju Odbora za reformu privrednog sistema i Odbora za reformu javnog sektora RS. Ovim odborima rukovodiće potpredsjednici Vlade RS Anton Kasipović i Srebrenka Golić, a uz resorne ministre, u njihov sastav ulaze i predstavnici socijalnih partnera - sindikata i poslovne zajednice.

U fokusu rada Odbora za reformu privrednog sistema biće aktivnosti na donošenju i izmjeni propisa radi sprovođenja reforme privrednog sistema, suzbijanja sive ekonomije i mjera u oblasti rada i zapošljavanja.

Ključne oblasti djelovanja Radne grupe za reformu privrednog sistema RS usmjerene su na poboljšanje konkurentnosti i likvidnosti privrede kroz kreiranje stimulativne poreske politike s ciljem rasterećenja i stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje, kao i stimulisanje investicija.

Saopšteno je juče iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću, nakon sastanka Radne grupe za reformu privrednog sistema, čiji je koordinator Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti