Nova Vlada FBiH početkom marta

17.02.2015. 08:50 / Izvor: Federalna.ba
Nova Vlada FBiH početkom marta

Predsjednik FBiH Marinko Čavara jučer je održao prvi sastanak s mandatarom za sastav nove Federalne vlade Fadilom Novalićem, na kojem je ocijenjeno "da će njihova saradnja biti 100 postotno harmonizirana radi rješavanja problema u državi".

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara jučer je održao prvi sastanak s mandatarom za sastav nove Federalne vlade Fadilom Novalićem, na kojem je ocijenjeno "da će njihova saradnja biti 100 postotno harmonizirana radi rješavanja problema u državi". Pri tome će, kaže Čavara, tražiti strateške pozicije i pravce da bi sustavno doprinijeli stvaranju gospodarskog ambijenta.

"S obzirom na to da smo i istih zanimanja, mislim da ćemo biti dobitna kombinacija i s te strane. Iako vjerovatno neke probleme nećemo riješiti u svom mandatu, vjerujem da ćemo dati dobre temelje da se u narednom periodu riješe", kazao je Čavara na pres-konferenciji nakon sastanka.

Njegova predviđenja potvrdio je i Novalić navodeći da im ostaje da budu efikasni u izvršavanju zadataka, jer imaju „izuzetno visoko slaganje u pogledu svih problema“. "Zadaci su opisani u protokolu triju stranka (SDA, HDZBiH i Demokratska fronta). Čak i bez toga ti zadaci su top tema na televizijama i kod naroda", kazao je Novalić.

Imenovanje nove vlade Čavara očekuje početkom marta, a koja će, ističe, pokušati vratiti i sve ono što je izašlo iz okvira Ustava. "Vjerujem da će i ostale konsultacije koje su potrebite da bi se došlo do imenovanja nove vlade ići svojim tijekom i da ćemo vrlo brzo imati prijedlog sastava Vlade FBiH", rekao je Čavara.

Govoreći o privatizaciji u zemlji, Novalić je potvrdio da u ovom mandatu Elektroprivreda BiH i BH Telecom sigurno neće biti privatizovane. "Ako bi i postojala takva intencija, nije moguće jer rudnici koji snabdijevaju naš energetski sistem zapravo traže restrukturiranje. Tako i zbog tehničkih uvjeta ne možemo govoriti o privatizaciji Elektroprivrede. O BH Telecomu u tehničkom smislu se može govoriti o privatizaciji, ali nisam primijetio da postoji takva intencija s jedne strane. S druge strane iako bi se to govorilo - govorilo bi se o djelimičnom dodatnom raspisu dionica unutar manjinskog udjela. To je maksimalan dome", kaže Novalić.

Smatra da su ove dvije kompanije efikasne i da donose profit.

Foto: FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti