Ukida se ostvarenje bosanskog sna - mjesto savjetnika?

27.02.2015. 10:30 / Izvor: TVSA
Ukida se ostvarenje bosanskog sna - mjesto savjetnika?

Naredne sedmice zastupnici Skupštine KS trebalo bi po hitnom postupku da se izjasne o 3 prijedloga zakona. Između ostalog, u skupštinsku proceduru ide ukidanje "bijelog hljeba" i savjetničkih mjesta.

Naredne sedmice zastupnici Skupštine KS trebalo bi po hitnom postupku da se izjasne o 3 prijedloga zakona – o radonpravnom statusu zastupnika, članova Vlade, te o platama i naknadama u organima vlasti u KS.

U najkraćem, u skupštinsku proceduru ide ukidanje “bijelog hljeba” i savjetničkih mjesta. 

Više od 700.000 KM otišlo je za bijeli hljeb u protekle tri godine, koliko je novca izdvojeno za savjetničke pozicije-pouzdano se ne zna. Hoće li KS napraviti iskorak ukidanjem ovih pozicija I bijeog hljeba, znat će se naredne sedmice.

Savjetnička fotelja san je mnogih. Oni ni za šta ne odgovaraju. Za svoj posao primaju vrlo solidne plate. Dovoljna je stranačka poslušnost, jer u nju sjedaju bez javnog konkursa. Nerijetko kada istekne mandat onome koga savjetuju, polože državni ispit i ostaju državni službenici sa zagarantiranim radnim mjestom.

"Na savjetnike imaju pravo, od predsjedavajućeg Skupštine, premijera, ministara, čak I poslanici, direktori kantonalnih uprava, preduzeća, načelnici, predsjedavajući vijeća", istakao je za TVSA  Mirsad Pindžo, zastupnik u Skupštini KS.

U KS, tvrdi Pindžo, samo za “bijeli hljeb” iz budžeta je u posljednje tri godine potrošeno 760.000 maraka. Podatke o broju savjetnika, od Kantona do javnih preduzeća i ustanova, kaže Pindžo, kriju “ko zmija noge”.

U Centrima civilnih inicijativa navode da,  po zakonu, savjetnike mogu imati samo premijer, ministri i članovi Kolegija. U praksi, i oni potvrđuju, sasvim je drugačije.

"Čak su I oni korisnici “bijelog hljeba” što je potpuni nosnes. I na službeno vozilo i na odvojen život, sve prinadležnosti, koje koštaju", rekao je  Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

Adnan Huskić, politički analitičar ističe kako nema ništa protiv da  ljudi koji rade u izvršnim I svim ostalim institucijama imaju savjetnike. Međutim, mišljenja je  da bi plaćanje savjetničkih usluga trebalo biti riješeno  na način da ih plaćaju političke partije.

Upravo političke partije postavljaju savjetnike kao dio strategije.

Oni postaju stranački eksponenti unutar glomazne državne administracije, za čije se smanjenje, deklarativno, posebno pred izbore, zalažu sve političke opcije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti