Podrška očuvanju radnih mjesta u hotelu Holiday Sarajevo

11.03.2015. 14:31 / Izvor: eKapija.ba
Podrška očuvanju radnih mjesta u hotelu Holiday Sarajevo

Nakon što je "Holiday Resort" d.o.o preuzeo poslovanje i sve radnike hotel biva ponovo doveden u funkciju i to na način da posluje pozitivno i bolje nego u periodu prije otvaranja stečaja, a plaće, porezi i doprinosi radnika se počinju redovno isplaćivati.

Gradonačelniku Grada Sarajeva Ivi Komšiću su se s molbom za podršku radi očuvanja radnih mjesta obratili radnici hotela "Holiday Sarajevo" (bivši "Holiday Inn"), kojima je dao podršku u borbi za njihova prava.

U pismenom obraćanju radnici su naveli da je na njihov zahtjev  stečaj hotela otvoren 9. juna 2014. godine zbog nagomilanih dugovanja na ime poreza, doprinosa i neisplaćenih plaća, te da je dva mjeseca prije proglašenja stečaja većinski vlasnik hotela potpisao Ugovor o zakupu i upravljanju hotelom s firmom "Hrid" d.o.o., sada "Holiday Resort" d.o.o.

Navedena firma je u julu 2014. preuzela poslovanje hotela i sve radnike koji su se u tom momentu nalazili u radnom odnosu. Od tog dana hotel biva ponovo doveden u funkciju i to na način da posluje pozitivno i bolje nego u periodu prije otvaranja stečaja, a plaće, porezi i doprinosi radnika se počinju redovno isplaćivati.

Nadalje, radnici ističu da u međuvremenu, stečajni upravnik hotela Muhamed Mahmutović u Općinskom sudu u Sarajevu pokreće sudski spor, odnosno tužbu protiv firme "Holiday Resort" d.o.o. radi proglašenja ugovora o zakupu ništavnim, te traži određivanje mjere kojom će objekt hotela biti oslobođen od stvari i ljudi firme "Holiday Resort" d.o.o. koja zapošljava sve bivše radnike hotela.

S tim u vezi, radnici naglašavaju da bi donošenje ovakve mjere imalo za posljedicu gubitak radnih mjesta i primanja za oko 60 radnika hotela, koji sada uredno i na vrijeme primaju plaće, kao i zatvaranje hotela bez mogućnosti njegovog ponovnog pokretanja jer stečajni dužnik nije u mogućnosti da finansira sve obaveze.

Radnici su, također, izrazili i bojazan da bi zatvaranje objekta na ovaj način vodilo prodaji hotela u bescjenje, što bi bio samo još jedan primjer u nizu neuspješnih stečajnih postupaka u BiH.

Radnici radi jačanja privrede u Kantonu Sarajevo, spašavanja 60 radnih mjesta, a naročito uzimajući u obzir da je ovaj hotel reprezentativni olimpijski simbol grada, traže od gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića da pruži punu podršku njihovoj borba za očuvanje radnih mjesta.

Cijeneći navode iz pismenog obraćanja radnika, gradonačelnik Komšić je dao podršku radnicima hotela u borbi za njihova radna mjesta i radnička prava, koja su kao takva garantovana i zaštićena svim univerzalnim i regionalnim međunarodnim dokumentima, ustavima u BiH i važećim popisima.

Komšić smatra da u uvjetima negativnih privrednih kretanja, kontinuiranih stečaja i gubljenja radnih mjesta, primjer pozitivnog poslovanja koje prema navodima radnika ostvaruje ovaj hotel, predstavlja model odgovornog i učinkovitog poslovnog ponašanja koji bi trebale da primijene i sve ostale bh. firme koje se nalaze u sličnoj situaciji, pred gašenjem i čiji radnici nakon dugih godina rada, ostaju na ulici.

On je u konačnici apelirao da se prilikom rješavanja ove nastale situacije ne uguši glas radnika, te da se spasi svako radno mjesto i svako primanje koje u ovim teškim vremenima prehranjuje sarajevske porodice, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti