Bespapirnim poslovanjem do manjih troškova kompanije

22.04.2015. 15:02 / Izvor: eKapija.ba
Bespapirnim poslovanjem do manjih troškova kompanije
OTVORI GALERIJU

U organizaciji kompanije Mikrografija d.o.o. danas je u Sarajevu održana druga konferencija o bespapirnom poslovanju koja je među vodećim integratorima rješenja na području elektronskog i fizičkog arhiviranja, digitalizacije građe i uvođenja DMS rješenja.

U organizaciji kompanije Mikrografija d.o.o.  danas je u Sarajevu održana druga konferencija o bespapirnom poslovanju koja je među vodećim integratorima rješenja na području elektronskog i fizičkog arhiviranja, digitalizacije građe i uvođenja DMS rješenja u JI Europi.

Aktuelnu problematiku i rješenja predstavili su ugledni domaćini i strani predavači.

Boštjan Gaberc, generalni direktor Mikrografije za poslovni portal eKapija.ba kaže kako je zadovoljan današnjim odzivom na konferenciju, koja je imala daleko veći broj učesnika od prošlogodišnje.

Navodi kako je danas Mikrografija predstavila jedan novi pristup dokumentacije o obrađivanju i arhiviranju dokumenata, koji pomaže povećanju konkurentnosti, ubrzanju poslovanja i boljem pristupu prema kupcima.

"Velika je mogućnost optimizacije ako preduzeća pređu na ovaj način poslovanja", kaže Gaberc, ističući kako u zadnje dvije-tri godine raste broj firmi koji se interesuje za bespapirni način poslovaja koji osim optimizacije i manjih troškova, omogućava manje printanja i kopiranja dokumenata.

"Na ovaj način firme dobiju nadzor nad dokumentima, brzinu u cijelom procesu i tako mogu brže komunicirati sa kupcima, dobavljačima i ostalim poslovnim partnerima."

Ovaj vid poslovanja je budućnost kaže Gaberc, ističući kako BiH ne zaostaje puno za regionom, iako je jako važno donijeti zakonsku regulativu koja će omogućiti e-potpis i e-pohranjivanje, te naposlije i uništavanje papirne građe.

Vjeruje da će se to ubrzo desiti.

Siniša Domazet iz Arhiva BiH kaže kako na ovaj način svi mogu učiniti svoje poslovanje savremenim.

"Oprema koju Mikrografija nudi je nešto što bio svaki arhiv treba da ima, posebno naš koji nema laboratorije za rekonstrukciju i restauraciju dokumenata. Imamo nekoliko skenera a milione dokumenata koje ne možemo srediti preko noći", dodaje Domazet koji je tokom današnje konferencije  govorio na temu: “Čuvajmo našu prošlost za bolju budućnost”.

Na konferenciji osim Gaberc i Domazeta, govorili su Admir Hadrović iz Arhiva BiH o zakonskim regulativama o arhivskom poslovanju u BiH, Peter Verščaj iz Mikrografije o savremenim rješenjima za bespapirni ured, Amra Šuman Mikrografija o Abbyy, savremenom optičkom prepoznavanju znakova…

Inače, Mikrografija je na bh. tržištu prisutna  sedam godina, a na slovenačkom već treću deceniju i odnedavno na stranom tržištu u oblasti upravljanja dokumentima. Mikrografija nudi kompletan spektar rješenja usluga u cilju informatizacije poslovnih procesa, kako i rješenja za elektronsko arhiviranje i upravljanje dokumentima. Rješenja koja Mikrografija nudi su fleksibilna i testirana u različitim okruženjima (granama). 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti