Poruka 8. Mikrografija konferencije: Digitalnim poslovanjem do uspjeha

30.09.2021. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Poruka 8. Mikrografija konferencije: Digitalnim poslovanjem do uspjeha

Pod motom štedimo vrijeme, u Sarajevu je danas održana 8. Konferencija Mikrografije u hibridnom obliku tokom koje su učesnicima predstavljene sve prednosti i inovacije e-poslovanja.

Pod motom štedimo vrijeme, u Sarajevu se danas održava 8. Konferencija Mikrografije u hibridnom obliku tokom koje su učesnicima predstavljene sve prednosti i inovacije e-poslovanja.

Govoreći o tome šta je sve dobro donijela 2020. godina Boštjan Gaberc, direktor Mikrografije u razgovoru za Akta.ba kaže da su, uprkos pandemiji, u protekloj godini dobili i realizovali mnogo novih projekata po cijeloj regiji.

"Ostvarili smo velika ulaganja u nove produkte i preuzeli oko 20 posto internih arhiva i datoteka. To je uticalo na povećanje prihoda u 2020. godini za 20 posto, a sličan rezultat očekujemo i za ovu godinu", kazao je on.

Također, povećali su i broj stručnjaka, ali i partnerstava jer žele da ostanu u fokusu svog core biznisa. U tome traže partnere koji su komplementarni i s kojima se nadopunjuju.

Podsjetio je da sljedeće godine obilježavaju 30 godina, a planirani plan prihoda je 7 milina eura u Sloveniji i milion eura u BiH.

Poseban osvrt dao je na potpuno novu situaciju koju je sa sobom donijela pandemija i kojoj se cijeli svijet trebao prilagodili preko noći.

"Moramo se prilagoditi i živjeti s njom i što brže preuzeti novu ulogu. Sa svim tehnologijama koje Mikrografija nudi, onda je budućnost poslovanja sigurno lakša. Godinu dana nakon toga, vidimo da se to neće brzo završiti. To traje i to će postati realnosti. Normalno je da se plašimo nepoznatog i svi igramo šah. Ipak, tu igru moramo odigrati do kraja, a naša iskustva pokazuju da nam je u tome neophodna digitalizacija", istakao je on.

U okviru inovacija e-poslovanja, prezentirana su četiri rješenja Mikrografije za brže procese koji štede vrijeme i troškove mDocs, mSign, mScan i mSef.

Govoreći i mSign-u ističe da je potpis s njim pet puta sigurniji nego s običnim papirom što je posebno značajno u današnjem vremenu u kojem kompanije očekuju sigurne, nove načine za nastavak posla, a sa dodatnom snagom digitalne tehnologije.

"Sve je više kompanija koje žele potpisivati dokumente u elektronskom obliku jer su vidjeli da je to mogućnost koja nudi neograničen pristup. Mobilna telefonija se razvija pet puta brže od svih drugih digitalnih tehnologija i telefon je izgubio svoj osnovnu svrhu telefoniranja", kazao je Gaberc.

Inače, za digitalne potpise potrebne su tri stvari: digitalni certifikati, digitalne aplikacije preko kojih se koriste ove certifikati i zakonodavni okvir za digitalne certifikate.

U nastavku konferencije o njegovoj problematici govorili su Tadej Drmaž, prokurist Mikfrografije BiH Amela Muftić, direktorica Halcoma BiH.

Direktorica Halcoma, koji su pioniri u ovoj oblasti, govorila je o tome kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini, te istakla da naša zemlja mora ići sigurnom korakom u pravcu digitalizacije. 

Podsjetila je da su u oktobru 2019. godine certificirani kod Ministarstva prometa i komunikacija BiH za izdavanje kvalifikovanih digitalnih certifikata za pravna i fizička lica. 

"Kvalifikovani elektronski certifikat predstavlja ličnu kartu u elektronskom poslovanju. Neke od njegovih osnovnih funkcija su da potvrdi autentičnosti potpisnika, osigura integritete podataka i da zaštiti elektronski dokument od promjene sadržaja", kazala je Muftić. 

Najavila je da će bh. tržištu uskoro ponuditi novu mobilnu aplikaciju HalcomOne povezanu s kvalificiranim digitalnim certifikatom u cloudu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti