Uvođenje mjera energetske efikasnosti u obrazovne ustanove USK

04.05.2015. 07:45 / Izvor: Fena
Uvođenje mjera energetske efikasnosti u obrazovne ustanove USK

​Ugovor o podjeli troškova za provođenje mjera energetske efikasnosti javnih objekata za pet obrazovnih ustanova Unsko-sanskog kantona u sklopu GED projekta bit će potpisan danas u Bihaću.

Ugovor o podjeli troškova za provođenje mjera energetske efikasnosti javnih objekata za pet obrazovnih ustanova Unsko-sanskog kantona u sklopu GED projekta bit će potpisan danas u Bihaću.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) će kroz Projekt ''Zeleni ekonomski razvoj'' (GED) uz saradnju s Vladom i općinama Unsko-sanskog kantona rekonstruisati javne objekte, škole, vrtiće i bolnice, da bi bili energetski efikasni.

Ugovore će prvo potpisati Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP BiH, a zatim će načelnici općina Bosanska Krupa, Sanski Most, Ključ, Cazin i Bužim potpisati ugovore s UNDP-om.

Energetski efikasni objekti će omogućiti da zime budu toplije za više od 3.000 mališana i učenika u JU OŠ "Druga osnovna škola" Bosanska Krupa, JU OŠ "5. oktobar" Sanski Most, JU SŠ "Srednja mješovita škola" Ključ, JU Dječije obdanište "Hasnija Omanović" Cazin i JU OŠ "Bužim" Bužim.

Provođenje energetske efikasnosti za tih pet objekata, kao i za već ranije potpisani ugovor za JU ''Dom zdravlja Velika Kladuša'', ukupno vrijedi 1.000.000 KM, od čega općine učestvuju sa 250.000 KM, Vlada USK-a sa 250.000 KM i UNDP sa 500.000 KM.

Ukupna vrijednost GED projekta, uključujući i finansijsku podršku Švedske, iznosi 10,7 miliona eura.

Projekt sufinansiraju UNDP, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kantoni i općine u BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti