Turistička tržnica na Trgu oslobođenja

11.05.2015. 14:31 / Izvor: eKapija.ba
Turistička tržnica na Trgu oslobođenja

Na takmičenju učestvuje 17 takmičara koji će predstaviti turističku ponudu iz šest zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Turistička tržnica, međunarodno takmičenje iz turizma za učenike srednjih turističkih škola iz regiona, počelo je jutros u 10,00 sati na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović. Na takmičenju učestvuje 17 takmičara koji će predstaviti turističku ponudu iz šest zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Učestvuju ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Pule, Opatije, Raba, Leskovca, Đevđelije, Kruševa.

Na njihovim štandovima izloženo je ono po čemu su gradovi i zemlje iz kojih dolaze prepoznatljivi, od brojnih turističkih prospekata i brošura, do suvenira, poslastica, umjetničkih radova...

Fatima Hodžić-Omerović, direktorica Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo, kazala je da većina zemalja koje učestvuju u Turističkoj tržnici i sama ima neki vid ovakve prezentacije turističke ponude, ali da je Turistička tržnica koju oni organizuju jedinstvena.

"Ovo je jako dobar vid neformalnog učenja i sasvim je prirodno da se i druge veće škole iz regije trude da naprave neki korak u tom pravcu, ali ovakvo takmičenje kao što je naše nema niko", kazala je Hodžić-Omerović. Ona je pojasnila da će na štandu koji je pripremila njihova škola biti zanimljivih prezentacija.

"Pored ovih štandova i onoga što je na njima izloženo, posjetitelji će danas moći čuti i učeničke prezentacije. Bit će glumačkih tačaka, performansa, i kroz te tačke će učenici zapravo pokazati svoj turistički proizvod", dodala je.

Svaka zemlja je osmislila drugačiji način predstavljanja svog turističkog prozvoda. Neke su ponudile višejezične prezentacije, neke degustaciju poslastica ili kahve, a neke posebne performanse.

Turističku tržnicu već drugu godinu zaredom organizuje Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo, a u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad. Takmičenje i prezentacije trajat će danas do 17,00 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti