Otvoren Sajam ženskog poduzetništva u Sarajevu

14.05.2015. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren Sajam ženskog poduzetništva u Sarajevu
OTVORI GALERIJU

Sajmom ženskog poduzetništva danas je počela trodnevna manifestacija Dani ženskog poduzetništva koji se održava od 14. do 16. svibnja/maja ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Sajmom ženskog poduzetništva danas je počela trodnevna manifestacija Dani ženskog poduzetništva koji se održava od 14. do 16. svibnja/maja ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. 

Fokus je stavljen na podršku i promociju ove vrste poduzetništva u cilju doprinosa ekonomskom razvoju cijelog društva, ističu iz Asocijacije žena poduzetnica "ONE" koji su organizatori sajma.

Sajam je okupio poduzetnice iz regije (BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Hrvatske i Slovenije) koje će se tijekom tri dana posjetiteljima predstavljati sa svojim proizvodima. U sklopu sajma bit će upriličen niz popratnih manifestacija i promocija poduzetništva žena.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH, Frederik Schiller koji je kazao da su kompanije kojim rukovode i čiji su vlasnici žene, pokretačka su snaga poduzetništva. ''One igraju važnu ulogu u povećanju broja radnih mjesta u gospodarstvu, te su i dodatna vrijednost inovativnom i društvenom poduzetništvu i ekonomskom rastu u cjelini'', kaže on. 

Zikreta Tubić, direktorica prodaje Seovi Grupe za BiH, kaže da se na sajmu posjetiteljima žele predstaviti  svoje proizvode koji se odnose na impelementaciju softverskih rješanja za sustave upravljanja financijama i kontrolom.

Oni su, kaže, trenutno jedina kompanija u BiH koja radi impelementaciju softverskih rješanja za ovu oblast.

''To je novina u zakonskom okviru koja je definirana prošle godine i kao takva je zakonska obveza svih poračunskih korisnika. Želimo pokriti čitavo bh. tržište, a već smo uspostavili suradnju sa svim ministarstvima financija u kantonima'', kaže nam ona.

Fadila Milavica, vlasnica Poliklinike FM iz Sarajeva, kaže da su se odlučili posjetiteljima pružiti besplatno mjerenje tlaka i savjetovanje o hipertenziji tijekom sva tri dana održavanja sajma. 

Selma Totić, direktorica firme Kongresni servisni centar, koja se bavi uslugama prevođenja, pismenih i simultanih prevoda za potrebe različitih konferencija, seminara itd. kaže za ekapija.ba da je ovo njihovo drugo predstavljanje na Danima ženskog poduzetništva.

''Radimo usluge organizacije događaja sa kompletnom logističkom i tehničkom podrškom. Novinu koju uvodimo su konzultantske usluge vezane za okvirne ugovore na europskim projektima. Uglavnom su to projekti koji su financirani od Europske komisije'', kaže nam ona.

Za njihove klijente nude i usluge angažiranja eksperata iz raznih oblasti, kako na kratkoročnoj tako i na dugoročnoj osnovi. 

Jasmina Zukan, iz udruženja Nahla, kaže da su na sajmu dali šansu mladim ketering majstoricama koje su pri kraju svoje obuke o keteringu da se predstave posjetiteljima. 

''Cilj obuke je bio da žene koje se već na neki način bave proizvodnjom kolača usavrše neko ugostiteljsko-kuharsko-slastičarsko zanimanje i dobiju kvalitetnu obuku iz oblasti biznisa, zakonodavstva, odnosa sa kupcima te da sve to zaokruže kako bi mogle pokrenuti biznis'', navodi ona.

Dodaje da su sudionice koje se predstavljaju na sajmu po prvi put, nakon što su završele obuku, izlažu neke od svojih proizvoda.

''Cilj je da ovdje ispitaju svoje poslovne planove i da vide kako će se sve to dalje razvijati. Od prodaje proizvoda će jedan dio od prihoda uložiti u Nahlin fond za podršku poduzetnicima. Kroz ovo smo na neki način zaokružili pozitivnu priču za naše članice'', kaže nam ona.

Ćamila Fejzić, vlasnica kompanije Autotex, predstavila se na sajmu sa autopresvlakma koje su njihov glavni proizvod, ali i nekoliko drugih proizvoda koje rade kao što su jastučići, sjedalice, autotepisi.

''Imamo jedan novi proizvoda a to je autosjedalice koje su punjene heljdinim ljuspicama. Namijenjenje su onima koji dugo vremena provode u automobilu i  koje imaju problema sa leđima'', navodi Fejzić.

Sanela Agačević, direktorica kompanije Chronos,  na ovom sajmu je prevenstveno, kako nam kaže, da predstavi online edukacije kojima se ova kompanija bavi  i koja su nove vrsta edukacije na našem tržištu. 

''Edukacije su uglavnom fokusirane na ekonomiju, računovodstvo, knjigovodstvo stjecanje profesionalnih znanja za certificiranog računovođu, ovlaštenog revizora, vođenje kompanija za samostalne poduzetnike obrtnike koji mogu da se osamostale i da sami sebi vode knjige, a ima i besplatnih sadržaja'', kaže nam ona. 

U sklopu sajma bit će upriličen niz popratnih manifestacija i promocija poduzetništva žena. 

Predstavljen i električni bicikl Tvornice mašina Travnik

Velika atrakcija sajma bila je promocija prvog električnog bicikla GS-TMT, koji je izrađen u travničkoj tvornici, na čelu koje se nalazi Snježana Kopruner. Muamer Trako, voditelj projekta proizvodnje ramova za bicikla u GS-Tvornici mašina Travnik, za ekapija.ba kaže da se na sajmu predstavljaju sa dva bicikla-jednim klasičnim kruzer i drugim električnim kruzer biciklom. Što se tiče klasičnog on je napravljen od čeličnih cijevi i oni, kaže rade, svu njegovu proizvodnju od početka do sklapanja.  "Na njemu se nalaze i drugi elemetni kao što su sicevi, guverale i dr. koje nabavljaju od drugih proizvođača. Drugi biciklo je urađen od aluminija. Za to smo se odlučili jer je lakši od ostalog materijala. A što se tiče električnih bicikala sve što je lakše to je bolje. Sa tim osiguravmo veći domet i brzinu. Naglasio bih da se ovdje radi o prototipu na kojem trenutno radimo. Trenutno se radi  istraživanje tržišta i ako ono kaže da je opravdano ulaganje krenut ćemo sa serijskom proizvodnjom, kaže Trako.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti