Slučaj Holiday HTD: Sud pristupio prinudnom provođenju mjere osiguranja

17.06.2015. 09:19 / Izvor: Fena
Slučaj Holiday HTD: Sud pristupio prinudnom provođenju mjere osiguranja

Rješavajući po žalbi Holiday Sarajevo HTD d.o.o. u stečaju, Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) je 29. aprila preinačio prvostepenu odluku Općinskog suda u Sarajevu (OSS)

Rješavajući po žalbi Holiday Sarajevo HTD d.o.o. u stečaju, Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) je 29. aprila preinačio prvostepenu odluku Općinskog suda u Sarajevu (OSS) te donio mjeru osiguranja kojom je naložio da Holiday Resort d.o.o. omogući predlagatelju mjere osiguranja Holiday Sarajevo HTD d.o.o. u stečaju upravljanje, čuvanje i staranje o predmetnom hotelu.

Mjerom osiguranja je, istovremeno, naloženo da se omogući stečajnom upravniku vršenje zakonskih ovlaštenja te da se protivniku predlagača mjere osiguranja (Holiday Resort d.o.o.) zabrani dalje korištenje poslovne zgrade Hotel Holiday, parking hotela i zemljišta u vlasništvu Holiday Sarajevo  HTD d.o.o. u stečaju. 

U vezi s tim, Općinski sud u Sarajevu danas je pristupio prinudnom provođenju pomenute mjere. 

Sudski izvršitelji Općinskog suda u Sarajevu su stečajnom upravniku omogućili potpuno preuzimanje imovine stečajnog dužnika shodno odredbama člana 51. i 88. Zakona o stečajnom postupku kako bi isti mogao preduzimati sve aktivnosti u svrhu obezbjeđenja neometanog rada hotela Holiday Sarajevo HTD d.o.o. u stečaju. 

S tim u vezi stečajni upravnik je izjavio da mu je konačno omogućeno obavljanje poslova koji su propisani Zakonom te da će u skladu sa Odlukom skupštine povjerilaca i odbora povjerilaca pozivati radnike hotela Holiday Sarajevo HTD d.o.o. u stečaju, a koji se prema njegovom saznanju nalaze na evidenciji privremeno nezaposlenih lica, da dođu na posao kada budu stečeni uslovi. 

Naglasio je da će se posebno voditi računa o ekonomičnost i rentabilnosti hotela, a sve u skladu s planom rada koji je trenutno u nacrtu. 

O daljim aktivnostima stečajnog upravnika u cilju revitalizacije rada hotela javnost će biti blagovremeno informisana, saopćeno je iz Pres-službe Općinskog suda Sarajevo.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti