Međunarodni GS1 potvrdio napredak u primjeni svjetskih standarda u BiH

17.08.2015. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Međunarodni GS1 potvrdio napredak u primjeni svjetskih standarda u BiH

Međunarodna organizacija GS1 je putem organizacije GS1 u Bosni i Hercegovini obezbijedila firmama i privrednicima u Bosni i Hercegovini mogućnost primjene savremenih svjetskih poslovnih standarda.

Međunarodna organizacija GS1 je putem organizacije GS1 u Bosni i Hercegovini obezbijedila firmama i privrednicima u Bosni i Hercegovini mogućnost primjene savremenih svjetskih poslovnih standarda, čime se uklanjaju barijere u poslovanju, unapređuju poslovne procedure, a domaći privredni subjekti postaju ravnopravni partneri u međunarodnim okvirima.

Donedavno je u Bosni i Hercegovini bila uveliko prisutna praksa neispravne upotrebe svjetskih poslovnih standarda GS1, a posebno neovlaštena upotreba GS1 bar kodova sa prefiksom 387 u identifikaciji proizvoda iz Bosne i Hercegovine, koja je imala kao rezultat stvaranje brojnih problema učesnicima u svakoj fazi lanca snabdijevanja robom i uslugama, kako u unutrašnjem, tako i u međunarodnom prometu.

"Ovi problemi su se tokom godina uvećavali i usložnjavali i konačno su postali ozbiljna smetnja u radu, prije svega uspješnim privrednim subjektima koji ulažu svoje stručne, finansijske i ostale raspoložive poslovne resurse u razvoj i modernizaciju poslovanja, uvođenjem i primjenom svjetskih  standarda u svoje poslovne procedure. Upravo zbog toga, takva dosadašnja praksa u radu određenog broja bh. firmi, se nije mogla nastaviti  tolerisati", kaže Amina Hadžić,  predsjednica Udruženja GS1 u Bosni i Hercegovini

Dodaje da su početkom ove godine najveće trgovinske i proizvodne kompanije iz Bosne i Hercegovine, u koordinaciji sa Udruženjem GS1, usvojile zajednički dokument – "Akcioni plan poslovne saradnje", sa utvrđenim aktivnostima i rokovima za njihovu realizaciju, a sa ciljem rješavanja evidentnih problema u poslovanju, postojećih slabosti, nedostataka i pogrešne primjene svjetskih poslovnih standarda.

Realizacijom odredaba Akcionog plana, a naročito eliminacijom prakse upotrebe neispravnih i nelegalnih bar kodova, unaprijeđena je identifikacija proizvoda u svim fazama lanca snabdijevanja, umanjena je nelojalna konkurencija, a upotreba nelegalnih bar kodova svedena je na najmanju mjeru.

"Rezultat toga je neometan rad na POS kasama u trgovinama, ostvarene su značajne uštede u radu, povećanju efikasnosti i boljem kvalitetu usluga, što u konačnici predstavlja izuzetno značajan doprinos unapređenju poslovanja u Bosni i Hercegovini i u inozemstvu, kao i doprinos stvaranju boljeg ukupnog poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, a što je prepoznala i potvrdila Međunarodna organizacija GS1", ističe Hadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti