Delegacija EU kod Konakovića: Kantoni su važan dio reformskih procesa u BiH

05.09.2015. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Delegacija EU kod Konakovića: Kantoni su važan dio reformskih procesa u BiH

Fusco i Gogo su se interesirali za aktuelne procese i dešavanja u KS-u, kao za potrebe u kojima ovaj dio Delegacije EU u BiH može biti od pomoći kantonalnim vlastima.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Sejo Bukva i premijer KS-a Elmedin Konaković sastali su se jučer sa šefom Odjela Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini za saradnju s parlamentima, vladama i političkim partijama u BiH Orlandom Fuscom i njegovim saradnikom Slavomirom Gogom.

Naglašavajući ulogu i nadležnost KS-a u kontekstu evropskih integrativnih procesa, Fusco i Gogo su se interesirali za aktuelne procese i dešavanja u KS-u, kao za potrebe u kojima ovaj dio Delegacije EU u BiH može biti od pomoći kantonalnim vlastima.

"Upoznati ste o pravcima i opredjeljenima ove skupštine i Vlade da pokrenemo mnoge procese za koje naši prethodnici nisu imali hrabrosti. Borba protiv korupcije i kriminala unutar javne uprave važan je dio našeg djelovanja. Spremamo nekoliko važnih zakona koji će biti okvir i pravila po kojima želimo urediti oblasti važne za kvalitet života bh. građana",  istakao je Konaković.

Naglasio je da pomoć može biti dragocjena u edukaciji i osposobljavanju ljudi da bi mogli koristiti fondove koji stoje na raspolaganju nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Razgovaralo se i o zastoju izazvanom krizom vlasti na federalnom nivou. Čekanje na važne federalne zakone kao što su Zakon o šumama i Zakon o turizmu, zakoni u oblasti fiskalne politike otežavaju uređenje stanja u tim oblastima na nivou kantona.

Iz Delegacije EU u BiH naglašavaju važnost donošenja federalnih zakona koji su dio reformskih agendi. Tu posebno ističu Zakon o javnoj upravi i Zakon o državnoj službi koji, kako su rekli, treba biti donesen prvo na nivou Federacije BiH (FBiH), a po kojem će se onda uređivati te oblasti u kantonima FBiH.

Bukva je ovom prilikom naglasio da funkcioniranje Skupštine i Vlade KS-a može biti primjer dobrog rada i saradnje.

"Mi u KS-u pokazujemo da za dobre rezultate treba dobar tim, i mi ga ovdje imamo. Ne mogu se sve stvari promijeniti preko noći, ali nas raduje da Vlada ima jasan program rješavanja nagomilanih problema. S dobrom komunikacijom i saradnjom, Skupština i Vlada uspješno će odgovoriti na izazove pred nama", poručio je Bukva.

Iz Delegacije EU u BiH posebno je pozdravljena uloga KS-a u ponovnom otvaranju Zemaljskog muzeja BiH te preuzimanje dijela finansijskih obaveza i opredjeljenje da i ubuduće finansijski podržava Muzej.

Također je izražena nada da će i države članice EU nastaviti podržavati započete akcije u korist Zemaljskog muzeja u Sarajevu, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti