U Sarajevu održan prvi "Mali svijet poslova"

05.09.2015. 17:44 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu održan prvi 'Mali svijet poslova'
OTVORI GALERIJU

U Sarajevo City Centru danas je po prvi put održan event "Mali svijet poslova" koji je svojim zanimljivim programom i interaktivnim pristupom upoznao djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi sa šarenim svijetom poslova.

U Sarajevo City Centru danas je po prvi put održan event "Mali svijet poslova" koji je svojim zanimljivim programom i interaktivnim pristupom upoznao djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi sa šarenim svijetom poslova i zanimanja kojima bi se u budućnosti mogli baviti.

Kroz kombinaciju sajma, radionice i igraonice djeci su predstavljena razna zanimanja i poslovi, pa je event povezao učenje, igru i zabavu kako bi djeca na zaigran i zanimljiv način dobila uvid u svijet odraslih i već u najranijoj dobi. Važnost projekta je u tome što senzibilizira javnost za važnost pravovremene informiranosti o "svijetu poslova", jer je pravovremena informiranost, već u najranijoj dobi, osnovi preduslov za pravilni izbor i školovanja i budućeg zanimanja.

Sanela Totić, Senior Recruitment Consultant web portala BoljiPosao.com, koji je organizator ovog događaja, kazala je u izjavi za portal Akta.ba da je osnovni cilj projekta prezentacija određenih zanimanja djeci.

"Ono što je jako važno u ovom projektu je interakcija, pa će svako dijete moći da na licu mjesta porazgovara sa predstavnicima zanimanja, da sazna kako izgleda njegov radni dan, te zašto je njihovo zanimanje dobro. Tako se danas djeci predstavilo mnoga zanimanja, a sve je propraćeno i animatorima koji su djecu animirali da plešu, da se druže i priđu svakom štandu", kazala je Totić.

Istakla je da ovo prvi projekat ovakve prirode i da ga u budućnosti planiraju redovno organizovati, da bude kontinuiran projekat kako bi se djeci svaki put predstavilo neko drugo zanimanje.

Dakle, u središtu projekta bilo je predstavljanje različitih, zanimljivih i pomno odabranih zanimanja. Uz sponzore Sparkasse Bank d.d., Helen Doron BiH, Konzum d.o.o., Sarajevski Kiseljak d.d., Union Foods, Zott (Monte, Jogobella), Flipko i Dućan rukotvorina Kaldrmica djeci su predstavljena zanimanja bankar, blagajnik, profesor stranog jezika, brand manager, kuhar, dizajner, logoped, te omladinski radnik.

Institut za razvoj mladih KULT, predstavio je omladinskog radnika, odnosno Školu prijateljstva u kojoj jedna osoba mora biti obučena za rad sa mladima.

"U Školi prijateljstva okupljamo djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, dva puta sedmično u dvije različite smjene. Sa mladima prvo uradimo zadaću, nakon čega radimo brojne edukativne radionice. Inače, sve se to dešava u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica, a subotom i nedjeljom imamo kurseve engleskog i njemačkog jezika za djecu od 1. do 9. razreda osnovne škole", kazala je Sunita Koristović, stručna saradnica za rad sa mladima Instituta za razvoj mladih KULT.

Diana Duškaj, također stručna saradnica za rad sa mladima u KULT-u dodala je da u Školi prijateljstva rade posjete domaćim firmama, domovima za nezbrinutu djecu, te SOS Dječijim selima.

Tokom dana, djeca su komunicirala sa svim predstavnicima zanimanja, poslušali njihova izlaganja, crtalan pisala i igrala. Također, za sve prisutne osiguran je zabavni i muzički program te mnoštvo popratnog sadržaja i brojnih nagrada.

Inače, partneri projekta su Udruženje za podršku djeci i roditeljima "Budućnost", Institut za razvoj mladih KULT, te Poslovni portal www.akta.ba, a cijeli projekat je podržan i od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti