MDTEG o BH Airlinesu: Bh. firmu nemoguće popraviti, treba osnovati novu

10.09.2015. 08:50 / Izvor: Oslobođenje
MDTEG o BH Airlinesu: Bh. firmu nemoguće popraviti, treba osnovati novu

Plan je, kako je pojasnio Dotterweich, da nova nacionalna aviokompanija bude 100 posto kćerka MDTEG-a te da Federacija BiH neće biti ni pasivno ni aktivno uključena u novu kompaniju.

Njemačka kompanija Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft je od 10. jula ove godine u kontaktu sa Uredom premijera Federacije BiH, potvrdili su za Oslobođenje u ovoj kompaniji.

U odgovoru na pitanja Oslobođenja, koji je potpisao direktor kompanije MDTEG Norbert Dotterweich stoji da su povod za stupanje u kontak sa Vladom Federacije BiH  bile objave na portalima koji izvještavaju o aviobiznisu da je premijer FBiH lično govorio sa predstavnicima Sindikata u BiH o aktuelnoj situaciji u BH Airline, odnosno o podizanju nove nacionalne aviokompanije u BiH te da je pružio na raspolaganje finansijka sredstva za ovu namjenu.

VLASNIŠTVO

"Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH već neko vrijeme prati projekte uspostavljanja regionalnog zračnog saobraćaja u jugoistočnoj Evropi. U centru ovog projekta stoji ujedinjenje postojećih letnih kapaciteta i harmonizacija tržišta kroz ciljano preuzimanje već postojeće aviokompanije u regionu kao i pokrivanje regionalnog saobraćaja u skladu sa stvarnim potrebama u pojedinim zemljama u regiji. Cilj razgovora sa Vladom Federacije nije bio preuzimanje BH Airlinesa, jer je to prema mišljenu učesnika aktuleno stanje nepopravljivo, već više provjera uslova za osnivanje i razvoj nove aviokompanije u BiH, sa izmjenjenim segmentima i novom strateškom orijentacijom. Zato se sa Valdom Federacije BiH diskutovalo o raznim modelima kako bi se to moglo izvesti", kazao je Dotterweich.

Plan je, kako je pojasnio Dotterweich, da nova nacionalna aviokompanija bude 100 posto kćerka MDTEG-a te da Federacija BiH neće biti ni pasivno ni aktivno uključena u novu kompaniju. Za inicijatore, MDTEG, važno je da po mogućnosti nađu što više kompetentnih radnika za aviokompaniju u BiH. Zbog toga je u fokusu modela koji je predstavljen Vladi prijedlog da se veći dio radnika iz BH Airlines preuzme nova kompanija.

MDTEG planira preuzeti zračni saobraćaj 1. decembra 2015. sa dva aviona (Boeing 737-600/737-700 i Dash 8 Q300) stacionirana u Sarajevu.

"Vazdušni saobraćaj će se prvo izvoditi pod evropskom aviokompanijom sa EU-AOC (dozvola za obavljanje zračnih operacija), koja će u to vrijeme biti u posjedu MDTEG. Nova aviokompanija u BiH će prvo preuzeti zadatke prodaje, te poslove postavljanje posade za upravljanje avionima. Nakon uspješne implementacije koncepta planira se izgradnja ličnog AOC-a u BiH za kompaniju u 2016", rekao je direktor MDTEG-a.

Mitteldeutschen Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH je holding kompanija, koja ima ulaganja u različitim evropskim aviokompanijama i dalje planira investirati u nove kompanije.

DUGOVI

Kompanija je, kako smo ranije pisali, zaista registovana u aprilu 2015. i upisna  u privredni registar u maju 2015, ali su poslovne aktivnosti u kompaniji otpočele sredinom 2014. MDTEG nije turoperator i ne vodi turističke agencije. Iza kompanije stoje mnogi internacionalni turoprateri, odnosno internacionalna fond-društva. Sadašnji kapital Mitteldeutschen Tourismus Entwicklungsgesellschaft iznosi 25 miliona eura.

BH Airlines je od 2005.do 2014. godine generirao 99.197.507 KM gubitka. U 2013. godini 13.605.181 KM, a u 2014. još 12.740.986 KM. Na kraju 2014. godine akumulirani nepokriveni gubitak poduzeća iznosio je 39.773.272 KM i još se povećao u 2015, dok istovremeno ukupni upisani kapital iznosi 18.773.272,70 KM.

BH Airlines je obustavio aviolinije 11. juna, a račun mu je blokiran od aprila. Vlada Federacije BiH, u čijem je vlasništvu ova kompanija, ranije je ocijenila da je višemilionski dug gotovo nemoguće riješiti. Dugovi kompanije iznose oko 40 miliona KM, najveći procenat duga odnosi se na potraživanja kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima HETA ASSET RESOLUTION BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti