Institucije će uskoro proaktivno objavljivati informacije na web stranicama

30.09.2015. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Institucije će uskoro proaktivno objavljivati informacije na web stranicama

Mrgud je istaknuo da će Agencija uskoro na svojoj web stranici objavljivati informacije u formatu koji će biti lakši za korisnike. Naime, do sada su objavljivali podatke u PDF formatu što je otežavalo njihovo jednostavno korištenje.

Objava informacija koje imaju kategoriju javno na web stranicama institucija trebala bi postati svakodnevna praksa u četiri bh. institucije koje sudjeluju u Programu jačanja javnih institucija u BiH.

Agencija za statistiku BiH jedna je od četiri državne institucije koje su u okviru ovog programa pokrenule inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi kroz veću i lakšu dostupnost informacija građanima i proaktivnu komunikaciju. 

Inicijativa se zasniva na opredjeljenju vlasti u BiH da provedu reforme, kao što su reforma javne uprave i borba protiv korupcije, ali i na međunarodnim inicijativama, poput Partnerstva za otvorenu vlast, istaknuto je na današnjem Danu otvorenih vrata ove Agencije. 

''Od 37 standarda za transparentnost Agencija već ima ispunjeno 18 standarda. Do kraja 2016. potrudit ćemo se da ispunimo sve'', kazao je Alen Mrgud, šef odjela za uredništvo i publiciranje Agencije za statistiku BiH.

Institucije bi trebale na svojim stranicima imati javno objavljene izvještaje o radu, planovima javnih nabavki i javnim pozivima, proračunu, izvještaje o izvršenju poračuna i dr.

Mrgud je istaknuo da će Agencija uskoro na svojoj web stranici objavljivati informacije u formatu koji će biti lakši za korisnike. Naime, do sada su objavljivali podatke u PDF formatu što je otežavalo njihovo jednostavno korištenje.

Nakon izmjene web site-a podatke će biti moguće skinuti u i Excel tabeli što će za sve one koji ih žele koristiti olakšati posao, navode iz Agencije.

Enes Hadžiefendić, šef odjela za opće statističke metodologije i standarde, kaže da što se tiče kašnjenja u objavi podataka, što je jedna od zamjerki prema Agenciji, je što oni ovise od informacija koje im dostavljaju druge institucije.

''Često se statistici prebacije da nudi premalo analize informacija. Moram reći da postoje granice do koje statistika može i smije analizirati podatke koje nude javnosti.Svaki naš suvišan komentar može narušiti principe naše neovisnosti na koji smo obavezani", objašnjava on.

Mi kao statistika nudimo javnosti i institucijama informacije, a  netko iz tih institucija vlasti tko je zadužen da analizira te podatke, kaže, mora gledati na to koji su to negativni trendovi i koje će korake poduzimati.

Podsjetimo, četiri državne institucije (Agencija za statistiku BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, Ured koordinatora za reformu javne uprave i Direkcija za europske integracije) zajedno su sa organizacijama civilnog društva (Transparency International BiH, Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za istraživačko novinarstvo) izradile su dokumente Politika proaktivne transparentnosti u javnoj upravi u BiH i Standardi proaktivne transparentnosti u javnoj upravi u BiH kojim su definirani standardi za proaktivno objavljivanje informacija od javnog značaja na web stranicama institucija. D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti