"Nahla" obilježila 15 godina rada

13.10.2015. 12:04 / Izvor: Akta.ba
'Nahla' obilježila 15 godina rada

U ponedjeljak, 12.10.2015, u hotelu Bristol održan je svečani prijem povodom obilježavanja 15 godina rada Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“.

Prijem povodom obilježavanja 15 godina rada Centra za edukaciju i istraživanje "Nahla" održan je jučer u Sarajevu

Svečanosti su prisustvovali ambasadori i predstavnici/e diplomatskog kora u BiH, resornih ministarstava, Općine Novi Grad Sarajevo, partnerskih institucija i organizacija, vjerskih zajednica i medija.

Kroz 15 godina postojanja "Nahla" je razvila više od 40 obrazovnih programa i obuka, koje je koristilo oko 50.000 žena u dobi od 18 do 80 godina. Ovi programi omogućavaju ženi sticanje znanja, vještina i razmjenu iskustva u oblastima koje su joj potrebne za kvalitetniji lični i društveni život, duhovni razvoj i ekonomsko osnaživanje. Nahla je kroz petnaestogodišnji rad dosegla organizacijsku zrelost i prepoznata je kao bitan partner u razvoju obrazovanja odraslih u BiH i osnaživanju žena.

"Naše okruženje je prije 15 godina trebalo ljude koji ga vole, koji vjeruju da ono može biti lijepo i ugodno mjesto za život. Radili smo ono što smo osjećali da trebamo, željeli da na ulicama susrećemo nasmijana lica, muškarce i žene, ispunjavali svoju ljudsku i građansku dužnost, smatrali da radimo ono što i svi ljudi koji se odgovorno i pozitivno odnose prema sebi, životu i okruženju u kojem odrastaju i žive. Ne vjerujemo da nas, ni danas, Bosna i Hercegovina treba išta manje nego tada, ali vjerujemo da nas ova godišnjica dodatno obavezuje na odgovornost da radimo još bolje", istakla je u uvodnom obraćanju Sehija Dedović, osnivačica i direktorica Nahle.

"Nahla se u prethodnih 15 godina razvila u prepoznatljivog ponuđača programa iz oblasti obrazovanja odraslih, koja ulaže napore u usavršavanje vlastitog kadra s ciljem razvoja kvalitetnih obuka za svoje polaznice.  Kao donator i često supervizor Nahlinih obuka, posebno želim istaći njihov individualni pristup svakoj polaznici u svrhu njenog ohrabrenja, motivacije i uključivanja u društvene procese", rekao je u svom obraćanju direktor njemačke organizacije DVV International, Emir Avdagić.

Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije osvrnuo se na dugogodišnju partnersku saradnju s Nahlom i istaknuo kako niko ko je posjetio Nahlu, od brojnih grupa i pojedinaca iz regiona i svijeta, do renomiranih članova akademske zajednice i istraživača/istraživačica, nije ostao ravnodušan na rezultate koje je postigla. "Država koja ima ovakve žene, ne treba se bojati za svoju budućnost", poručio je Alibašić.

Đermana Šeta, predsjednica skupštine CEI Nahla prisutne je upoznala s rezultatima i postignućima ostvarenim u prethodnim godinama i posebno naglasila važnost puta koji je Nahla odabrala u svom djelovanju, a to je put otvorenosti, saradnje i socijalizacije, koji je, iako najteži, zapravo i jedini način za postizanje istinski kvalitetnih rezultata. Ovom  prilikom je dodijelila plakete zahvale partnerskim organizacijama i institucijama s kojima su blisko sarađivali i koji su obilježile i unaprijedile rad Nahle.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti