Švedske kompanije u BiH istakle važnost energetske održivosti
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Švedske kompanije u BiH istakle važnost energetske održivosti

Pod sloganom "Održivost na švedski način", švedske kompanija Atlas Copco i Scania, u saradnji s Ambasadom Švedske u BiH, predstavile su danas na sajmu RENEXPO svoju proizvodnju i strategije održivosti.

04.11.2015. 14:24 / Izvor: Akta.ba

Četiri sedmice prije Summita o klimatskim promjenama u Parizu - COP21, Švedska želi naglasiti značaj smanjenja emisija štetnih gasova.

Dva predstojeća događaja, Međunarodni sajam RENEXPO koji je danas otvoren u Sarajevu, te Dijalog o klimatskim promjenama 5. i 6. novembra u Sarajevu, naglasit će potrebu za novim razmišljanjem u sektorima energetike i poduzetništva kako bi bilo spriječeno globalno zagrijavanje.

Pod sloganom "Održivost na švedski način", švedske kompanija Atlas Copco i Scania, u saradnji s Ambasadom Švedske u BiH, predstavile su danas na sajmu RENEXPO svoju proizvodnju i strategije održivosti.

Karin Lissola, drugi sekretar za političke i ekonomske poslove Ambasade Švedske u Sarajevu kazala je u izjavi za portal Akta.ba da u susret Samitu o klimatskim promjenama, koji se održava u decembru ove godine u Parizu, dosta pozornosti stavljaju na aktivnosti vezane za klimatske promjene.

"Na RENEXPO sajmu želimo predstaviti Švedsku i način na koji mi vidimo klimatske promjene i važnost energetske održivosti. Želimo to raditi zajedno sa švedskim kompanijama koje se bave ovim oblastima. Iz tog razloga smo kontaktirali našu poslovnu zajednicu i kompanije Scania i Atlas Copco su nam se željele pridružiti", kazala je ona.

Shvatajući značaj emisije i kontrole CO2 Scania kao svjetski vodeći proizvođač kamiona, autobusa i motora, aktivno vodi računa o tome.

Dejan Koleška, direktor Scanie BH, istakao je za naš portal da kao kompanija na tom polju rade ne samo kroz istraživanje i razvoj u svojim proizvodima, nego i promocijom takvih proizvoda na cjelokupnom globalnom tržištu i širenjem svijesti o njegovom korištenju i generalno alternativnih goriva.

"Najveći naglasak u posljednje vrijeme stavlja se na vozača, odnosno na rukovanje jednom takvom opremom tj. generatorskim sektorom. Ono što želimo da naglasimo jeste da Scania ne želi samo da ponudi proizvod i da nađe kupca, već jednostavno želimo da ponudimo kompletno sveobuhvatno transportno rješenje za krajnje vlasnike. U tom slučaju, mi obezbjeđujemo proizvod, održavanje i garanciju, zatim trening vozača i njegovo praćenje, kako vozača tako i samog vozila", istakao je on.  

U tom kontekstu, kao stručnjak iz svijeta transportne logistike kaže da na tom polju ima dosta mjesta za unapređenje.

"Postoje znanja, tehnike, tehnologije i  imamo mogućnosti da ih nabavimo i implementiramo – samo je bitno da se svijest potrošača probudi i da shvatimo da to nije trošak, već investicija u našu budućnost", navodi Koleška.

Ocjenjujući generalno poslovanje, kaže da su u određenim dijelovima poslovanja izuzetno zadovoljni, dok naravno postoje određeni segmenti za unapređenje i na njima već aktivno rade.

Armin Kremo, direktor firme Atlas Copco BH ističe da ova kompanija uspjeh duguje svojim vještim i predanim radnicima koji pronalaze inovativna rješenja za zahtjeve kupaca i stalno rade na unapređenju svog poslovanja.

"Obnovljivi izvori energije i ušteda energije su svakako jedan od prioriteta kompanije Atlas Copco tako da konstantno radimo na tome odnosno na inovacijama koje će dovesti do uštede energije", kazao je on.

Ističe da Atlas Copco djeluje u četiri divizije, te da je jedna od glavnih stvari koja je implementirana u dvije divizije bušilica za kamenolome i rudnike koja omogućava uštedu energije 30-40% u odnosu na prethodne bušilice.

"Riječ je potpunom novitetu svjetskih razmjera koja je u praksi pokazala uštedu, odnosno smanjenje potrošnje goriva od 1 litra po metru dužnom, na 0,6 što je ušteda od 40%", dodao je Kremo.

Pored toga, ističe velike uštede u kompresorskoj tehnici, tačnije kompresorima koji se pokreću sa motorima promjenljive brzine koja se prilagođava zavisno od potrebe energije.

"To su neki od proizvoda koje Atlas Copco razvija da bi konstantno radili na uštedi energije", zaključio je Kremo.

Inače, Ambasada Švedske u BiH, u saradnji s Delegacijom Evropske Unije, Ambasadom SR Njemačke i Ambasadom Holandije bit će domaćin Dijaloga o klimatskim promjenama.

Među posjetiteljima ovog događaja biti će studenti, investitori i predstavnici industrijskog sektora. Ambasador Fredrik Schiller će biti i jedan od govornika na sajmu RENEXPO i Danima dijaloga o klimatskim promjenama koji će se održati u sklopu ovog sajma. Također će sudjelovati na Dijalogu ambasadora u petak, gdje će studenti imati šansu za razgovor sa ambasadorom i stručnjacima o održivoj planeti Zemlji.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti