Uvrđene izmjene: Zakon o plaćama usklađuju se s novim Zakonom o radu

14.01.2016. 10:35 / Izvor: Akta.ba
Uvrđene izmjene: Zakon o plaćama usklađuju se s novim Zakonom o radu

Vlada Republike Srpske utvrdila je jučer izmjene zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u oblasti prosvjete i kulture, zdravstva te zaposlenih u javnim službama i organima uprave tog bh. entiteta.

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je jučer izmjene zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u oblasti prosvjete i kulture, zdravstva te zaposlenih u javnim službama i organima uprave tog bh. entiteta.

Razlozi za donošenje ovog seta zakona sadržani su u potrebi da se odredbe koje se odnose na uvećanje plaće po osnovu radnog staža usklade sa Zakonom o radu.

Osnovna plaća uvećava se po osnovu radnog staža, i to 0,3 posto za svaku navršenu godinu staža osiguranja, saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Usvojila je i Informaciju o aktivnostima osnivanja prvog društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u RS.

Entitetska vlada je podržala nastavak aktivnosti Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS a.d. Banja Luka s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i „Skupna pokojninska družba“ d.d. Ljubljana u vezi sa osnivanjem prvog društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u RS, te zadužila Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom da, putem Ministarstva finansija, informiše Vladu o potpisivanju novog mandatnog pisma s navedenim stranama, kao i o toku realizacije pregovora.

Na sjednici su odobrena i sredstava, u ukupnom iznosu od 1.551.190,51 KM, iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika te utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radio-televiziji RS.

 Razlozi za izmjene i dopune ovog zakona sadržani su u potrebi realizacije zaključka Narodne skupštine RS, saopćeno je iz entitetske vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti